Fagsjef industri/foredling, havbruk, Kristian Prytz i FHF, foran kystens hus i Tromsø. Foto: Therese Soltveit

Forskning viser at PRV-virus er viktig for dannelse av melanin

- I et forskningsprosjekt som er finansiert av FHF ble det vist at PRV-virus, som også er knyttet til HSMB, er aktiv i dannelse av melanin uten at vi helt vet når det kommer inn i prosessen. Dette er et omfattende arbeid hvor man også må finne ut om PRV er primær årsak eller det er andre faktorer som er utløsende, sier Kristian Prytz, fagsjef for industri og foredling avdeling havbruk i Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Han sier til Kyst.no at forskningen deres er veldig variert og de har mange interessante prosjekter gående.

Kristian Prytz sier at for området kvalitet er det ikke tvil om at melanin er den utfordringen som belaster kvaliteten mest.

Fagsjef Kristian Prytz på sitt kontor i Tromsø. Foto: Therese Soltveit

- Om det er mulig å komme med løsninger som kan begrense dette problemet vil det være et stort fremskritt, sier han.

Vil avdekke hvilken rolle viruset har

I første omgang vil FHF følge opp forskning om hvilken rolle virus har i dannelse av melanin, kommer det frem.

- Det ble vist at PRV -virus som også er knyttet til HSMB, er aktiv i dannelse av melanin uten at vi helt vet når det kommer inn i prosessen. Dette er et omfattende arbeid hvor man også må finne ut om PRV er primær årsak eller det er andre faktorer som er utløsende. I tillegg vil FHF også vurdere andre tiltak som kan gi forbedring i situasjon selv om det ikke fjerner melanin helt, forklarer Prytz.

Budsjett, luseforskning og andre forsøksinvesteringer til Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond kan du lese mer om i Norsk Fiskeoppdrett nr 2, som kommer i februar.