Illustrasjonsfoto av stålanlegg: Linn Therese Skår Hosteland.

Forskningsmiljøene vil samarbeide om å dokumentere miljøeffekter

Akvaplan Niva ønsker å etablere en ny havbrukslokalitet for å forske fullskala på miljøeffektene av lakseoppdrett. Forskningen skal gjennomføres i samarbeid med UiT – Norges Arktiske Universitet, Havforskningsinstituttet, NOFIMA og NIVA.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette kommer frem i Akvaplan Nivas søknad om dispensasjon fra kystsoneplanen å etablere en havbrukslokalitet til FoU-formål i Ullsnes, Ullsfjorden i Troms. Bakgrunn for søknaden er stortingsmeldingens målsetning om vekst havbruksnæringen.

- Produksjonsøkningen skal foregå innenfor miljømessige bærekrafts rammer. Kunnskapsgrunnlaget på dette området er per i dag mangelfullt og sterkt etterspurt av både forvaltning, næring og samfunnet for øvrig. Ytterligere forskning på miljøeffektene fra havbruksnæringen, samt teknologiutvikling er således viktige premisser for videre vekst i havbruksnæringen.

Samarbeidsprosjekt over 15 år

De har i dette konkrete forskningsprosjektet inngått samarbeid med andre ledende forskningsmiljøer i Norge som UiT – Norges Arktiske Universitet, Havforskningsinstituttet, NOFIMA og NIVA.

- Sammen ønsker vi å studere miljøpåvirkninger fra havbruk i et større forskningsprosjekt: Ullsfjorden – en modellfjord for bærekraftig havbruk, opplyser de.

For gjennomføring av forskningsprosjektet trenger de tidsbegrenset dispensasjon fra interkommunal Kystplan Tromsøregionen, for etablering av et flytende havbruksanlegg for oppdrett av laks på lokalitet Ullsnes i Ullsfjord i inntil 15 år.

(Planlagt tidslinje for ulike aktiviteter. Teksten fortsetter under bildet)

Planlagt tidslinje for prosjektet.

Vil dokumentere miljø og samfunn

Akvaplan Niva har i perioden vår/sommer 2016 jobbet med prosjektskissen til forskningsprosjektet som grunnlag for å søke om syv FoU-konsesjoner hos Fiskeridirektoratet, og søknaden om disse ble sendt i august.

- Forskningsprosjektet som planlegges gjennomført i Ullsfjorden har som mål å studere hvordan etablering av lakseoppdrett påvirker miljøet og økosystemet i en fjord. Vi vil kartlegge hvordan havbruk påvirker vannmassene og havbunnen, ville fiske- og dyrebestander, samt anadrom laksefisk i nærliggende vassdrag. En vil også studere de lokale samfunnsmessige ringvirkningene av lakseoppdrett. Sistnevnte innebærer at interessegrupper inviteres til å delta i prosjektet og gis anledning til å påvirke de problemstillinger som skal studeres, og får førstehånds informasjon om resultatene.

I samarbeid med de andre forskningsmiljøene er det utformet forslag til et forskningsprogram for Ullsfjorden med varighet fra 5 til 15 år.

Prosjektet kan deles inn i 3 hovedpilarer:

  • Effekt av oppdrettsaktivitet på det marine økosystemet
  • Lokale samfunnseffekter av oppdrettsetablering
  • Multitrofisk akvakultur

- Forskningsprosjektet som ønskes gjennomført i Ullsfjorden forventes å gi vesentlige kunnskapsbidrag til miljøforvaltningen i kystsonen både regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Vilkår for arealklarering. Formålet med plan- og bygningsloven er å fremme bærekraftig utvikling til beste for den enkelte, samfunnet og framtidige generasjoner, skriver de i søknaden.