Fortsatt full stopp i Kina

- Vi kommer fortsatt ikke inn i Kina, sier Ole-Eirik Lerøy i Marine Harvest. Han er ikke i tvil om grunnen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I 2010 mottok Liu Xiabo Nobels fredspris for «hans lange og ikke-voldelige kamp for fundamentale menneskerettigheter i Kina» som det het. Det førte til store problemer for handelen til Kina. Eksporten av norsk laks falt fra å være verdt mer enn 400 millioner kroner i 2010 til 142 millioner i 2011.

Ola Brattvold

- Status er nå en reduksjon på 20 prosent på norsk direkteeksport til Kina sammenliknet med samme periode i fjor. Det er bare på de første 13 ukene i 2013. Vi i Marine Harvest opplever samme tendens som totaltallene for Norge viser, sier konserndirektør for salg og marked Ola Brattvold i Marine Harvest til Bergensavisen (BA).

Styreleder Ole-Eirik Lerøy i bergensgiganten har ingen forståelse for fredspristildelingen.

- I denne saken er jeg oppbragt over både Høyre og Arbeiderpartiet. Det finnes ingen annen stat i verden enn Kina som har bragt flere mennesker ut av fattigdom på så kort tid. Så fornærmer vi dem på det groveste. Det er trist, sier han.

Han mener at prisen burde blitt gitt til noen andre enn Liu Xiabo.

Ole-Eirik Lerøy. Foto: Pål Mugaas Jensen.

- Det er svært mange måter vi kunne støttet en dissident som Liu Xiabo på. For eksempel kunne vi gitt fredsprisen til Amnesty, eller vi kunne brukt diplomatiet vårt. Nobels fredspris er den mest kraftfulle meldingen vi kan sende til et land.

Lerøy vil ikke anslå hvor mye de kunne ha omsatt for i Kina, men legger ikke skjul på at det er marked de gjerne vil inn igjen på.

- Tyrkia, Brasil og Portugal er fantastiske markeder. Kina kunne vært et annet, men vi kommer ikke inn på hovedmarkedene i Beijing og Shanghai. Det bekymrer meg, sier Lerøy til BA.