Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge sier byråkratiet øker og selve forvaltningen blir stadig mer krevende. Foto: Linn Therese Skår Hosteland.

- Forvaltningen blir stadig mer krevende

- Dialogen med ulike forvaltningsorgan kunne vært betydelig bedre, noe som er viktig for å gjøre forvaltningsprosessene mer smidige. Vi har et inntrykk at det er blitt dårligere de siste årene, sier Jon Arne Grøttum, direktør havbruk i Sjømat Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Både Erna Solberg og Siv Jensen solgte inn sitt borgerlige samarbeid med at de skulle sørge for forenkling av regelverk og mindre byråkratisering. Mange i oppdrettsnæringen har gjennom de siste årene gitt uttrykk både i offentlig sammenheng og på tomannshånd med oss journalister i Kyst.no/Norsk Fiskeoppdrett at status imidlertid er det stikk motsatte. Det har blitt et mer innviklet regelverk, mer dobbeltrapportering og tids- og ressursbruken i forhold til pålagt myndighetsrapportering har økt.

Under aqKva-konferansen som gikk av stabelen i januar, tok Line Ellingsen i Ellingsen Seafood for seg det økte byråkratiet som hun føler tar mye tid fra de som selskap, og som er overveldende for små og mellomstore bedrifter. Styreleder Kjell Bjordal i Nordlaks tok det hakket lengre under Sjømatdagene på Hell. Bjordal gav krass kritikk til myndighetene som han mener i stor er skyldig i å sette en stopper for veksten i næringen.

- Økende byråkrati

Kyst.no har også snakket med Jon Arne Grøttum i Sjømat Norge som mener at byråkratiet er økende, men presiserer at flere av reguleringene som har vært gjort tidligere har vist seg riktige og nødvendige.

- Da Fylkesveterinær Kyrkjebø påla selskapene brakklegging i den verste furunkulosetiden, eller da kravet om avlusning i lukket presenning kom, var dette svært upopulære pålegg. I ettertid viste det seg at dette var riktige tiltak.

Han påpeker det likevel er viktig at forvaltningen bidrar til en god dialog med næringen og bruker kompetansen og erfaringen som finnes i næringen.

- Skal det innføres nye tiltak må man passe på at merbelastningen som man påfører bedriftene står i rimelig forhold til gevinsten man forventer å oppnå.

Du kan lese hele denne saken, samt flere saker om byråkrati i havbruksnæringen, i Norsk Fiskeoppdrett 2/2019. som PDF eller her som NF+ artikkel (krever abbonement)

Les også: