Søren Martens, administrerende direktør i Fish Pool, sier de har mange kjøpere som jobber med både toårskontrakter og rene 2020 kontrakter. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

- Forventet at prisene skal stige mot jul

Fish Pool-sjef Søren Martens sier at 2018 har vært preget av høy volatilitet i spotmarkedet,  som har påvirket kjøpernes og selgernes bevissthet om verdien av kontrakter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Administrerende direktør Søren Martens sier kontraktene hos Fish Pool nå er priset på 64 kroner kiloen fra oktober i år og ut neste år (okt18 - des19). 

- Dette er nesten ti kroner over dagens spotnivå, så det er forventet at prisene skal stige mot jul, sier Martens til Kyst.no, og legger til at inn i første halvår neste år stiger forventningene noen kroner til, og de har kjøper på første halvår rett under 66 kroner (65,88 NOK/kg).

- Klart for 2019

Kontraktene for 2020 sier Martens ble handlet på 61,00 NOK/kg og påpeker at de har mange kjøpere som jobber med både toårskontrakter og rene 2020 kontrakter.

- Neste år, 2019, ble handlet sist på 64,00 NOK/kg. Den har steget nesten to kroner (1,80 NOK/kg) den siste måneden (siden 21.08.2018). Hovedfokuset hos handelsmedlemmene våre nå er klart for 2019, forteller Fish Pool-sjefen.

- Aldri skjedd før

2018 beskriver han har vært preget av høy volatilitet i spotmarkedet, fra å gå inn i året på rundt 55 NOK/kg, til å nå all-time-high i mai på ca. 80 NOK/kg før spot falt ned til lignende nivå som man gikk inn i året på.

- Dette har nok vært med å påvirke kjøpernes og selgernes bevissthet om verdien av kontrakter. September måned har også vært hatt sterke priser og det har aldri skjedd før at Fish Pool Index for september har vært høyere enn for august.

Det er høy aktivitet hos Fish Pool om dagen. Her ser du to av de fem i Fish Pool teamet. Laksetrader Ceselia Høyvik Rokne , her sammen med sjef Søren Martens på deres kontorer på Fantoft i Bergen. Foto: Therese Soltveit/Kyst.no.

Les også: - Lakseprisene er «pazzo»

Høy aktivitet

Volummessig sier han at Fish Pool lå rett bak fjoråret i første halvår.

- Nå når høsten er i gang har vi hatt høy aktivitet og i august måned ble det handlet 10.000 tonn på kontrakter. Ellers er alltid Brussel-messen er et høydepunkt for oss i Fish Pool og i år satt vi deltakerrekord på seminaret vårt, opplyser han.

- Hva er deres ambisjoner og mål for neste år?

- Fish Pool jobber kontinuerlig med å gjøre markedet tryggere på hvordan man kan bruke finansielle kontrakter og fleksibiliteten dette gir både i produksjon og på innkjøp. Å gjøre aktører bevisst på inntekts – og  kostnadsstyring er essensielt i dette.  Her har vi også god hjelp av bankene, DNB, SEB og Sparebank1-gruppen har laget gode løsninger for at oppdrettere, eksportører og bearbeidingsfirma skal få tilgang på prissikringskontrakter, opplyser han.

Akkurat nå «spår» Fish Pool at gjennomsnittlig spotpris for 2019 blir 64,00 kr/kg. Martens begrunner dette fordi kjøpere og selgere inngår kontrakter på dette nivå på Fish Pool børsen.

- Men all erfaring tilsier at prisen blir enten klart høyere eller lavere. Men det er jo det som gjør at Fish Pool kontraktene har verdi for kjøpere og selgere, legger han til.

Ny salgssjef 

I februar startet Lene Fammestad som ny «Head of Sales», og Fish Pool-sjefen sier det har vært spennende å videreutvikle teamet. 

Fammestad kom fra stilling som Teamleder Fersk Grossist Europa, i Lerøy Seafood Group.

Fish Pool har nå fem ansatte som jobber mot kunder.

- All drift, regnskap, IT etc gjøres av Oslo Børs, slik at vi i Bergen jobber mot eksisterende og nye kunder. Der Simen Thorbeck og Ceselia Høyvik Rokne primært har kontakt med dagens kundekontrakter, mens Vibeke Juriks er  «business developer» og Lene Fammestad er «Head of Sales», sier Martens avslutningsvis. 

Les også flere tidligere Fish Pool saker:

Har du en nyhet eller sitter på tips om noe som skjer innen havbruksnæringen? Tips oss gjerne på redaksjon@kyst.no og merk emnefeltet med: “Tips”, så kontakter vi deg.