Rundt lunsjbordet sitter Eivind Isdal, Øyvind Vågenes og Kristian Ulven samlet og forteller om historien til firmaet. Hver for seg har de ansvar for ulike deler av selskapets aktiviteter, Krossøy for forskning og utvikling, Vågenes for diagnostikk og laboratoriet, Ulven for salg og marked. Foto: Magnus Petersen.

Fra en til atten ansatte på syv år

I 2010 var det ett menneske ansatt i Vaxxinova i Norge, og nå teller selskapet 18 ansatte. Det kan være gode nyheter for de som trenger skreddersydde vaksiner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Vaxxinova holder til på Marineholmen, nært både Universitetet i Bergen og Industrilaboratoriet (Ilab). Plasseringen er ikke tilfeldig, for en stor del av selskapets ressurser brukes på forskning og utvikling og de fleste ansatte har studert bare et steinkast unna.

Klar for vekst

Innimellom økonomistudenter i lyse lokaler på Handelshøyskolen BI sitt bygg i Bergen, holder vaksine-selskapet til. Med nyansettelser og satsing mot diagnostisering, og forskning og utvikling (FoU) har selskapet vokste fra en enkelt ansatt til atten stykker siden 2010.

Øyvind Vågnes leder arbeidet med diagnostikk og renselaboratoriet for Vaxxinova i Bergen. Foto: Magnus Petersen.

- Det er nylig ansatt to prosjektledere for vaksineutvikling (for bakterier og virus) som begynner nå i august, og det pågår for øyeblikket en ansettelsesprosess der det skal ansettes to til på avdeling for diagnostikk og DNA rensing. Det er kapasiteten innen diagnostikk og FoU som nå økes, tilføyer Øyvind Vågnes, som leder arbeidet med diagnostikk og renselaboratoriet i selskapet.

- All vår kjernevirksomhet innen FoU og diagnostikk skjer her i Bergen, vi er kun to stykker på salg og marked og vi føler oss tidvis litt forsømt her i Vaxxinova, sier fiskehelsebiolog Kristian Ulven, med et smil om munnen. Han selv er det nyeste tilskuddet på salg og marked.

Les også: Ulven har kommet «hem» igjen

Målet er å få hender og kapasitet nok til å ta imot prøver fra den som skulle ønske det i oppdrettsnæringen.

- I dag kun er kapasitet for å tilby analyser til eksisterende kunder, eller etter forhåndsavtale. Dette vil endre seg så snart vi får på plass de nye analyserobotene, fortsetter Vågnes.

- Vi vil da kunne tilby tjenester på linje med andre i diagnostikkbransjen som Pharmaq Analytiq og PatoGen, skyter Ulven inn.

Skreddersydde vaksiner

Bjørn Krossøy leder arbeidet med forskning og utvikling i selskapet, og har vært ansatt siden 2010, da var han den eneste ansatte. Foto: Vaxxinova.

Vaxxinova skiller seg også fra andre fiskevaksineselskap ved at de tilbyr autogene vaksiner til oppdrettsnæringen. Dette innebærer at det tas ut bakterieutstryk fra syk fisk fra en spesifikk lokalitet. Bakterien blir dyrket og identifisert og brukt til å lage en skreddersydd vaksine til det aktuelle oppdrettsanlegget.

Autogene vaksiner er et viktig verktøy og vil fortsatt være en viktig del virksomheten, spesielt i tilfeller der det kommer nye sykdommer man ikke har effektive vaksiner mot.

- Men målet vårt er selvfølgelig å utvikle ferdige produkt med full markedsføringstillatelse, sier Bjørn Krossøy som var den første ansatte i Bergen.

- Fiskehelsebiologer og veterinærer kan foreskrive autogene vaksiner på godkjenningsfritak dersom ingen annen vaksine er tilgjengelig, eller om den tilgjengelige ikke gir forventet effekt, forteller Vågnes.

- Dersom det ønskes og er nødvendig å bruke en autogen vaksine, vil vi være aktivt tilstede å bidra med rådgivning om det er ønskelig. Da skreddersyr vi både vaksinasjonsregimet og vaksine til det spesifikke anlegget og deres produksjon. For eksempel kan man, avhengig av behov, ha et regime der fisken blir dypp-vaksinert tidlig med påfølgende stikkvaksinering, for å ha beskyttelse gjennom hele produksjonen, forklarer Ulven.

Samtidig egner autogene vaksiner seg særlig for oppdrettsarter der produksjonen ikke er av like stort volum som laks, og det derfor ikke finnes tilgjengelige kommersielle vaksiner som dekker behovet.

- I havbruksnæringen kan både arter som leppefisk, rognkjeks, kveite, steinbit, røye, torsk, ørret og laks rammes av varianter av bakterier som det ikke finnes vaksiner mot på markedet i dag, da kan en autogen vaksine være løsningen, avslutter lederen for salg og marked, Eivind Isdal.

Les hele saken om Vaxxinova i Norsk Fiskeoppdrett nummer 6.