Avrim Lazar i The Global Salmon Intiative tok på seg solbrillene, fordi han mente fremtiden til havbruksnæringen er så lys. Foto: Therese Soltveit.

- Fremtiden er så lys at jeg må bruke solbriller

Avrim Lazar fra Global Salmon Initiative (GSI) har klokketro på en strålende fremtid for fiskeoppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Kanadiske Avrim Lazar fra Global Salmon Initiativ (GSI) innledet sitt foredrag på årskonferansen til Sjømat Norge med å si «The future for the industry is so bright, I gotta wear sunglasses», og dro frem at det viktigste for en lys fremtid for havbruksnæringen er hva næringen gjør og hvordan næringen gjør det. 

- Det er også svært viktig hvordan næringen oppfattes. Sier vi alle de rette tingene, men ikke tar de rette avgjørelsene funker det dårlig for næringen, påpekte han. 

Aktører som ikke gjør de riktige tingene, mente han kan ødelegge og påvirke ryktet til hele næringen.

- Vi må fortjene vår fremtid, og det gjør vi ved å samarbeide. Det er nøkkelen for suksess, sa han.

Ut i verden

Lazar presiserte viktigheten av å stadig forbedre seg.

- Veien vi går og valgene vi gjør er viktig for fremtidens næringen, og hvordan verden oppfatter og ser på oss. Vi kan ikke gjemme oss hjemme i Norge. Markedet og internett er globalt. Kommunikasjon er globalt. Opererer vi bare i det lille samfunnet vi kjenner til, gjør vi en geografisk feil. Business gjør vi i verden, og alt informasjon vi gir ut av selskapene bør gjøres lokalt, regionalt og på verdensbasis, konstaterte han.

- Folk vil tilgi lakselus, rømminger og sykdom, men kun hvis man får håndtert problemene og finner en løsning. Næringen må være åpen og transparent, slo Lazar fast.

Han listet tre kritiske punkter han mener er essensielt for fremtidens havbruk: Innovasjon, troverdighet/tillit og samarbeid.