Trekkplaster på Seafex Dubai var lekker norsk sjømat. Foto: Norges sjømatråd.

Fristende sjømat fra Norge tiltrakk seg mange besøkende på Seafex Dubai

- Seafex Dubai er Midtøstens største sjømatmesse og er en viktig møteplass for bransjefolk fra hele regionen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det sier Ingelill Jacobsen som er prosjektleder for nye markeder i Sjømatrådet i en pressemelding.

- Hit kommer folk fra alle de andre gulf-landene som Saudi-Arabia, Oman, Kuwait og Bahrain. I tillegg er messen hyppig besøkt av aktører fra land i Nord-Afrika som Egypt og Marokko, legger hun til. 

Regionen er en viktig del av satsingen på nye markeder for norsk sjømat, og for fjerde år på rad stilte Norges sjømatråd med fellesstand for eksportørene. Norsk tilstedeværelse på messen er viktig for å sikre at en enda større del av befolkningen i Midtøsten setter norsk sjømat på menyen.

Hektisk møteaktivitet på Sjømatrådets fellesstand i Dubai. Foto: Norges sjømatråd.

Viktige kontrakter og viktige kontakter

Blant de 13 eksportørene som deltok på messen var er det flere som allerede har en fot innenfor markedet, mens andre ønsket å prøve seg for første gang.

Den norske standen ble flittig brukt som møteplass mellom eksportørene og gamle, samt potensielt nye kunder. Flere av eksportørene knyttet viktige relasjoner med importører fra Midtøsten, og flere dro hjem med første utkast til en mulig kontrakt i lommen. 

Godt besøkt stand

Trafikken ved den norske standen var til tider hektisk, og interessen for «Seafood from Norway» var stor. Norsk laks er allerede et kjent produkt i Midtøsten, men fiskedisken med flere andre sjømatdelikatesser sørget for at de besøkende fikk sitt første møte med produkter som kveite, kongekrabbe, kaldtvannsreker og kaviar på tube.

Et marked i vekst

De siste fire årene har den norske sjømateksporten til Midtøsten økt jevnt og trutt. Ser man for eksempel på tallene for De forente arabiske emirater, eksporterte Norge litt over 5000 tonn i 2014. I 2017 var tallet nesten 7000 tonn. I verdi innebærer dette en økning fra i overkant av 210 millioner til 437 millioner kroner, altså mer enn en dobling.

For det meste eksporterer vi laks. Sjømatrådet har derfor igangsatt et opplæringsprogram som skal gi ansatte i fiskedisker bedre kunnskap om laksen. Planen på sikt er å utvide programmet til å gjelde flere arter, opplyser de.