- Det er viktig å utvikle fiskeri- og havbruksnæringen, gjennom forskning og utnyttelse e av andre råvarer enn i dag. Da vil den bli en enda viktige bidragsyter til nasjonalregnskapet en den er allerede, sier Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H). Foto: Pål Mugaas Jensen.

Frykter for oljesyndrom i laks

Ewos’ Solstrandkonferanse: - Oljenæringen har fått altfor høye kostnader i tider med god oljepris. Når oljeprisen nå har falt, skaper det problemer. Dette kan også skje med laks, sier stortingsrepresentant Ove Trellevik (H).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Det har vært en farlig høy pris på laks i det siste. Vi har sett konsekvensen av slikt fra olje. Der har man i mange år lagt seg til vaner som har gitt dem høye kostnader når oljeprisen var høy. Det samme skjer i havbruksnæringen der produksjonkostandene har økt  samtidig med at lakseprisne har steget, sier høyrepolitikeren, under et innlegg på Ewos årlige Solstrandkonferanse.

Les også: AP-politikk svekker norske lokaleigde arbeidsplasser

Trellevik mener det derfor er skummelt om man skulle oppleve et prisfall som i olje.

- Da blir det plutselig ikke lønnsomt å drive som man har gjort, advarer han.

Ove Trellevik. Foto: Linn Therese Skår Hosteland

Kan ikke erstatte oljen

Han tok et samtidig lite oppgjør med dem som hevder oppdrett skal erstatte oljen.

Fiskerinæringen bidrar med 1 prosent av BNP. Oljenæringen bidrar i sammenligning med 20 prosent. Det viser at det vil være veldig vanskelig å erstatte.

Les også: Næringen bedre enn sitt rykte

Han understreker at selvsagt vil oljens betydning over tid gå ned.

- Jeg håper på oljeaktivitet på norsk sokkel i mange generasjoner ennå. De som skal stenge ned Johan Sverdrup-feltet er ikke født ennå.

Parallelt er det ifølge Trellevik avgjørende at man kan klare å få havbruksnæringen til å ta ut hele potensialet.

- Det er viktig å utvikle fiskeri- og havbruksnæringen, gjennom forskning og utnyttelse av andre råvarer enn i dag. Da vil den bli en enda viktige bidragsyter til nasjonalregnskapet enn den er allerede, sier han.

Les også: I en krevende integrasjonsprosess, har Cargill likevel fokus på fôrforbedringer