I USA er det allerede bygget landbaserte oppdrettsanlegg, og flere er under planlegging og bygging. Foto: Superior Fresh.

Frykter lakseskatt kan gi mer landbasert i USA og Asia

Styret i Marine Harvest kommer med en klar oppfordring til Sandberg om å ikke pålegge lakseoppdretterne en ytterligere skattebyrde.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I rapporten styret har levert i forbindelse med resultatet for første kvartal, påpekes det at selv om Norges har noen store naturlige komparative fordeler når det kommer til produksjon av laks, har vår hjemlige lakseregion nesten doblet produksjonskostnadene de siste seks årene.

De understreker også at man har de siste årene fått økt geografisk konkurranse.

- I kjølvannet av de nevnte kostnadsøkningene kommer det nå landbaserte oppdrettsprosjekter både i USA og Asia, skriver styret.

De mener derfor at en eventuell usikkerhet eller økning i den totale skattebyrden for norsk laks vil øke kostnadene ytterligere, og dermed redusere Norges konkurranseevne på verdensplan.

- Derfor oppfordrer styret sterkt den norske regjeringen til å vurdere den totale belastningen på skatter og avgifter som pålegges den norske lakseoppdrettsindustrien i lys av den globale konkurransesituasjonen, skriver de.