Første leveranse av fisk er planlagt i løpet av våren 2022. Foto: Bulandet Miljøfisk

Fulltegnet emisjon i Bulandet Miljøfisk

Bulandet Miljøfisk har hentet inn 100 mill. kroner i samarbeid med Norne Securities. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Emisjonen ble fulltegnet, første byggetrinn av det landbaserte oppdrettsanlegg på Bulandet er dermed fullfinansiert. Målet er å ferdigstille utbyggingen i 2021. Første leveranse av fisk er planlagt i løpet av våren 2022.

Produksjonsmodellen i Bulandet baserer seg på gjennomstrømningsteknologi med kombinasjon av slaktefisk og postsmolt. I første byggetrinn vil selskapet produsere cirka 1000 tonn per år. Driftserfaringene fra denne fasen skal brukes aktivt i detaljplanleggingen av hovedanlegget. 

Bulandet Miljøfisk befinner seg fortsatt i en tidlig fase. Selskapet skriver i en pressemelding at det er derfor veldig gledelig at investorer som Aquaculture Innovation AS, Jakob Hatteland og Karstein Gjersvik satser tungt på selskapet. De tre største aksjonærene tegnet seg for 75% av emisjonen.

- Selskapet har en utviklingsplan på Bulandet som vil bety betydelig økning utover dagens tillatelser på 5500 tonn. Samtidig planlegger vi ekspansjon utover eksisterende lokalitet på Bulandet, påpeker daglig leder Hans Haddal.

Ser frem til å få fisk i anlegget

Investeringen de gjennomfører nå er over 150 mill. Dette er betydelig for et lokalsamfunn som Bulandet/Værlandet. Sysselsettingseffekten av første byggetrinn vil være på 4-5 ansatte. Ved full utbygging i Bulandet er sysselsettingen inntil 15 personer på Bulandet.

Daglig leder Hans Haddal sier selskapet har en utviklingsplan på Bulandet som vil bety betydelig økning utover dagens tillatelser på 5500 tonn. Foto: Bulandet Miljøfisk

Styreleder Knut Eikeland ser frem til å komme i mål med første byggetrinn og få fisk i anlegget.

- Oppdrettsnæringen er en fantastisk næring men også en næring som har sine utfordringer. Vi er inne i en brytningstid for næringen slik vi kjenner den. RAS anlegg i USA, Asia og Europa skal bygges, det er sterke politiske føringer i retning av oppdrett til havs, lukkede anlegg i sjø og landbaserte anlegg.  I Bulandet ønsker vi å utvikle vår forretningsmodell i tett samarbeid med resten av verdikjeden i Norge. Postsmolt fra gjennomstrømningsanlegget til Bulandet tror vi blir en svært attraktiv fisk for sjøanlegg, uavhengig av om det er tradisjonelle anlegg, lukkede anlegg eller anlegg til havs. Vi vil se en endring i næringen de neste 10-20 årene i retning av en mer differensiert produksjonsform i Norge. Næringen vil utnytte de naturgitte fortrinnene og kompetansen vi har i Norge, samtidig som miljøbelastningene blir redusert påpeker Eikeland

I Bulandet Miljøfisk skal laksen vokse opp i et så naturlig miljø som mulig samtidig som man kontrollerer faktorene som påvirker fiskehelse og trivsel. Gjennom teknologi for trening av fisk og samarbeid med FOU miljø, skal vi i Bulandet utvikle en fisk med svært god konsistens og muskelmasse sier Haddal.