Rømt fisk. Foto: Fiskeridirektoratet.

Fylkeskommune kan måtte betale bot for rømmingshendelse

Fiskeridirektoratet har sendt ut forhåndsvarsel om ileggelse av gebyr på over en halv million kroner til Troms fylkeskommune, for en rømmingshendelse i fjor vinter. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bakgrunnen for forhåndsvarselet er en rømming av 3475 laks gjennom et hull i not i desember 2017 på lokaliteten Ytre Jøvik, som driftes ved samlokalisering av Nor Seafood AS, Troms fylkeskommune og Wilsgård Fiskeoppdrett. Lokaliteten driftes av Wilsgård Fiskeoppdrett, men da Troms fylkeskofmune er eier av tillatelsen, er det de som får gebyret.

Direktoratet skriver:

«I samsvar med forvaltningsloven § 16 varsles Troms Fylkeskommune (heretter TF) om at Fiskeridirektoratet region Nordland vurderer ileggelse av et overtredelsesgebyr på 6 G, tilsvarende kr. 561 804, for overtredelse av akvakulturdriftsforskriften §§ 5 første ledd, 37 første ledd og IK-Akvakultur § 5 annet ledd bokstav b, d, e og f.»

Ingen risikovurdering

Fiskeridirektoratet legger til grunn at rømmingen skyldtes, enten hver for seg eller samlet, at kulerekken var tredd feil og at loddet til notposen ble hevet i feil strømretning når merden ble tømt.

- Videre forelå det en rekke mangler ved selskapets internkontrollsystem. Arbeidsoperasjonen ble ikke risikovurdert på forhånd og hendelsene under tømming av merden ble ikke avviksregistrert. Virksomheten hadde heller ikke brukerhåndbok til kulerekken.

De skriver at virksomhetens representanter informerte under rømmingsinspeksjon at de i liten grad hensyntar strømretning ved denne typer operasjoner og at de av praktiske hensyn ikke har vurdert alternative løsninger.

- Virksomheten kunne heller ikke fremlegge eventuelle risikovurderinger med tilhørende prosedyrer som ivaretar beskrivelsen fra den aktuelle posens brukerhåndbok.

- Det var ikke definert en klar leder ansvarlig for arbeidsoperasjonen med tømming av nota. Ovennevnte operasjon ble heller ikke risikovurdert i forkant og avviket ble først avviksregistrert når virksomheten i etterkant gjennomførte en evaluering av mulige årsaker for at hullet oppsto. Det var først på dette tidspunktet at ledelsen ble orientert om hendelsen med kulerekken.

Fiskeridirektoratet Region Nord mottok melding om mistanke om rømming fra lokaliteten sjette desember i fjor. Hullet var formet som en oppned «L», og var 60 cm bredt og 90 cm langt.

Fylkeskommunen er gitt 14 dager til eventuelle innspill før det fattes vedtak i saken.

Les også: Endelige tall på rømming fra Wilsgård Fiskeoppdrett