Smøla Klekkeri og Settefisk har bygd et anlegg som kan levere 1000 kubikk i timen. Foto: Smøla Klekkeri og Settefisk.

- Fyller brønnbåter med ferskvann i rekordfart

- Etter at vi bygde om smoltanlegget her på Sagosen i Aure kommune til resirkulering (RAS) har vi bra med ferskvann til driften vår, hele året. Mens vi drev anlegget som et rent gjennomstrømmingsanlegg, var det knapt om vann i tørkeperioder og tørre somre, sier daglig leder Kjell Ivar Eines, i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

De kjøpte anlegget fra Marine Harvest i desember 2011. På bakgrunn av egne erfaringer med bygging og drift av 3 RAS anlegg på Smøla, stod de selv for ombyggingen av Sagafisk til et moderne RAS- anlegg.

- Fordelen med det er at vi har kontroll på byggeprosessen, fremdriften og kostnadene og våre folk kjenner hver enkelt komponent i anlegget inngående. For miljøarbeidet vårt, med hovedfokus på RAS, fikk søsterselskapet Smøla Klekkeri og Settefiskanlegg Møre og Romsdal Fylkeskommune sin miljøpris for 2016.

De skriver at de har økt produksjonen og samtidig redusert vannbehovet betraktelig. Hele året  er det overløpsvann fra Vinsternesvannet.

Kjell Ivar Eines. Foto: Smøla Klekkeri og Settefisk.

- En av utfordringene med ferskvannsfylling av brønnbåter er kapasitet, dimensjoner på rør og den tiden det tar å fylle en båt, på la oss si 3.000 m3 sier Eines.

Etter initiativ fra flere store oppdrettsaktører og ønsker om en miljøvennlig behandling av AGD og lakselus, bygde de sist sommer ut et rør for hurtig og effektiv levering av ferskvann.

- Vi har rigget til et rør som er 400 mm i diameter og kan levere 400 liter per sekund, eller ca. 1.600 m3 per time. Vi fyller en brønnbåt på 3.000 m3 i løpet av et par timer. Jeg tror at det er den største kapasiteten for levering av ferskvann til brønnbåter  i hvert fall på våre kanter av landet. Vi har også god kompetanse og erfaringer når det gjelder vannkjemi, så vi kan gi gode råd her, og er glade for at vi kan hjelpe både egne anlegg og anleggene til kollegaene våre, sier Kjell Ivar i meldingen.

Ferskvannsbehandlingen inngår også som et av alternativene i søknaden om utviklingskonsesjoner som et av deres samarbeidende selskaper; Pure Farming AS, har søkt om.

- Konseptet har vi kalt; Welfare Fish Farming (WFF), et energinøytralt konsept, bygd opp rundt en nyskapende flåte og med 100% kontroll på lakselusa. Vi skal gjøre hva vi kan for å forebygge og unngå behandling mot lakselus. Den nyutviklede flåten i WFF vil ha avlusingsutstyr fra Flatsetsund, likt det som avlusingsbåten vår Laugar har, i tillegg har vi  tilgang til ferskvannsbehandling, sier Jan Tore Hovland, som er prosjektleder for utviklingen av WFF.