- Det som er unikt med vår optilicer-metode, er måten vi kontrollerer behandlingstemperatur og fiskens oppholdstid på. Avlusingen skjer i en kontinuerlig prosess med høy kapasitet og uten utslipp. Prosessvannet blir nemlig filtrert og lusa destrueres, sier daglig leder i Seaside Frode Håkon Kjølås. Foto: Seaside.

Går for det nyeste luseverktøyet

Nordlaks satser på "Optilicer" i samarbeid med Eidsfjord Sjøfarm, for å bekjempe lakselus. - Vi håper denne maskinen vil være på plass i august, sier daglig leder i Nordlaks, Inge Berg til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nordlaks-sjefen opplyser at de opplever varierte lusetall på deres lokaliteter, og ser en klar resistens hos lusen når det gjelder kjemiske behandlinger. Derfor venter han spent på at selskapet skal få maskinen på plass.

- Vi har gått sammen med Eidsfjord Sjøfarm i kjøp av "Optilicer" og skal bruke denne for å få bukt med lusen, forklarer han kyst.no.

Det er selskapet Seaside som har utviklet teknologien som de mener muliggjør effektiv, miljøvennlig og skånsom avlusing av laksefisk. Metoden er fri for kjemikalier og har ingen øvrige utslipp, ettersom lusen fanges opp og destrueres.

- Vi har allerede skjørt på samtlige lokaliteter, men vi vil også ta i bruk varmtvanns-behandlingen fremover, opplyser Berg.

Store muligheter

Roger Simensen i Eidsfjord Sjøfarm har ansvar for Optilicer-prosjektet og sier de så store muligheter med varmtvannsbehandlingen.

- Det vi så på med Optiliceren var at den hadde stort vannreservoar slik at man oppnår stabil temperatur under behandling når mye biomasse skal behandles på kort tid. Man har også 100% kontroll på oppholdstiden til fisken i behandlingskaret, det er også en forholdsvis enkel installasjon som ivaretar fiskevelferden på en god måte, samt den er enkel med tanke på rengjøring/hygiene.

Fordelene med en slik maskin mener han er at man unngår å bruke medikamenter, og man fanger opp lusen under behandlingen

- Den vil stå på en lekter som er mobil og vil operere på Nordlaks og Eidsfjord Sjøfarm sine lokaliteter, men ser vi det blir ledig kapasitet vil vi nok leie den ut til andre, sier Simensen til kyst.no.

Varmtvanns-behandling

Seaside er et heleid datterselskap av OptimarStette.

Optilicer. Foto: Seaside.

- Maskinen produseres i fellesskap av Seaside og OptimarStette, forklarer daglig leder Frode Håkon Kjølås.

Lakselusen fjernes ved hjelp av temperert vann hvor fisken føres kontrollert gjennom et spesialutviklet kar.

– Å fjerne lus ved bruk av temperert vann er ikke noe nytt. En stor fordel ved bruk av temperert vann er at behandlingen skjer uten noen form for tilsetning av kjemikalier. Det som videre er unikt med vår metode er måten vi kontrollerer behandlingstemperatur og fiskens oppholdstid på. Avlusingen skjer i en kontinuerlig prosess med høy kapasitet og uten utslipp. Prosessvannet blir nemlig filtrert og lusen destrueres, informerte Kjølås, i en pressemelding tidligere.

Han sier til kyst.no at selskapet har solgt anlegg for montering ombord i arbeidsbåt, flåter/lekter (med og uten egen fremdrift) og brønnbåt.

Tester ut maskinen

En av de som allerede har testet ut optiliceren på anlegg er Fjordlaks Aqua, som i mai fullførte et samarbeidsprosjekt med SeaSide, Optimar Stette og Farstad Shipping.

– Vi er svært fornøyd med resultatet av samarbeidsprosjektet. I Fjordlaks Aqua har vi alltid vært opptatt av god fiskevelferd. God fiskevelferd bidrar til god vekst og god kvalitet på sluttproduktet. Metoden til Optimar Stette representerer en betydelig forbedring sammenliknet med alternative løsninger. Fisken beholder også slimhinnen og tar til seg næring kort tid etter avlusing i motsetning til behandling ved bruk av kjemikalier, har Amund Pedersen i Fjordlaks Aqua tidligere uttalt.

Så langt har Seaside solgt mellom åtte til ti maskiner ifølge selskapet.

Kjølås forklarer videre at de ikke er statisk i forhold til videre produktutvikling, og er hele tiden åpen for forbedringer av "Optiliceren". Så langt har de ikke funnet noen feil ved maskinene, men sier at det alltid er rom for videre utvikling.

- Vi har fått gode tilbakemeldinger både fra brukere og fra de som har evaluert systemet, legger han til.

- Har dere ellers noen nyheter? 

- Ja, heldigvis. Det er mange spennende ting som skjer for øyeblikket, sier han hemmelighetsfull.

Seaside kan vise til en økende omsetning i 2015, der de økte til 81,1 millioner fra 60,5 millioner. De hadde også et økende driftsresultat på omlag 19,3 millioner fra 12,4 millioner i 2014, ifølge regnskapet.

Selskapet ble etablert i 2002 og er eid av Kjølås Stansekniver AS som igjen er eid av Frode Håkon Kjølås, og er lokalisert på Stranda på Sunnmøre. De har i hovedsak drevet med utvikling, salg og produksjon av maskiner og utstyr til oppdrettsnæringen i Norge, samt noe eksport. Selskapets administrasjon og produksjon ligger i eget bygg i Svemorka industriområde.