Anna Wargelius, forskningsleder ved Havforskingsinstituttet under debatt om GMO i 2016. Screenshot fra Bioteknologirådet.

- Genredigering i oppdrettslaks har stort potensial

Redusert dødelighet, luseresistens og mer egenproduksjon av omega-3, er bare noe av det forskere mener genredigering av atlantisk laks kan bidra til.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bioteknologirådet arrangerer tirsdag debatt under "Cutting Edge-festival", om genredigering og CRISPR-metoden. Genredigering, særlig CRISPR-teknologien, spås å få vesentlig betydning i fremtidens matproduksjon.

Mange genredigerte matprodukter er allerede under utvikling, inkludert sykdomsresistente husdyr, avlinger som vokser raskere, allergi-vennlige produkter og mat med lengre holdbarhet.

- Med genredigering skal man ikke legge til gener fra andre arter, men utvikle de som er i fisken kjappere enn det som gjøres i tradisjonelt avl, sier Anna Wargelius, forskningsleder ved Havforskingsinstituttet om genredigering av laks under debatten.

Hun leder også et prosjekt der CRISPR-metoden brukes for å lage steril oppdrettslaks. Under debatten snakket om flere ting genredigering kan gjøre for fisken.

Wargelius påpeker at om laksenæringen skal vokse mye de neste årene, kan små endringer av genene i fisken kan være nyttig for å nå målet om denne veksten.

- Næringen har en rekke bærekraftsutfordringer, som blant annet rømt fisk, og vi har derfor laget steril fisk med flere typer genredigering.

Steril laks, første steg

Skal man bruke genredigering i oppdrettslaks, mener hun det fra start bør baseres på en steril fisk.

- Så kan man legge inn egenskaper som sykdomsresistens og økt omega-3 produksjon.

Nå jobber forskeren blant annet med å sekvensere genom fra villfisk og ser på små endringer i genene som kan gi sykdomsresistens. Også bedre vekstmønstre og robusthet, for å forebygge død i sjøvannsfasen er fokusområder.

Hun påpeker også at næringen har andre bærekraftsproblemer som lakselus og ulike sykdommer der genredigering kan avhjelpe problemene.

- Det brukes mye kjemikalier i lusebehandligene. Kan man da få en luseresistent laks, slik denne teknologien gir muligheter for, vil man kunne redusere utslippene og unngå påvirkning på villfisken.

- Genredigering av oppdrettslaks har stort potensial. Det har potensial både når det gjelder å redusere utslipp av lakseluskjemikalier og andre legemidler. Blir fisken 100 prosent steril kan vi også beskytte villfiskstammene, konkluderer hun.

Panelet under debatten besto av Bruce Whitelaw, professor ved Roslin Institute i Edinburgh, Dr. Margret Engelhard fra Tyskland, Eli Grindflek, Norsvin og Anna Wargelius, Havforskningsinstituttet.