Alger i håvtrekk. Foto: Fomas.

Giftige alger kan true oppdrett i Sør-Norge

En algeoppblomstring i Kattegat kan i verste fall ramme oppdrettsanlegg i Sør-Norge. Havforskningsinstituttet følger algeoppblomstringen nøye.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var i slutten av forrige uke at Havforskningsinstituttet meldte om en algeoppblomstring i Kattegat i så høye konsentrasjoner at den kunne skade fisk i merd. I løpet av helgen sank konsentrasjonen, men denne uken økte den igjen til mellom "lavt og "moderat".

Lars-Johan Naustvoll fra havforskningsinstituttet følger algeoppblomstringen nøye. Foto: HI.

- Ifølge strøm- og vinddata fra Meteorologisk institutt vil oppblomstringen den første halvdelen av denne uken være utenfor norskekysten, men prognosenes utover i uken viser at algene kan passere den sørlige norskekysten og fanges av kyststrømmen, sier forsker ved Havforskningsinstituttet, Lars-Johan Naustvoll til kyst.no.

Høye konsentrasjoner i Danmark

Den giftige algen Pseudochattonella ble målt enormt høye konsentrasjoner i Danmark i forrige uke.

- Det er litt av grunnen til at vi gikk ut og informerte om dette, sier forskeren.

På vestkysten av Danmark er det usikkert hvor stor oppblomstringen er, men dersom den er omfattende kan det påvirke situasjonen i Norge.

- Det har vært tilfeller der vann fra den danske vestkysten går rett til Rogaland, det har vi sett før, sier han.

Naustvoll har bedt sine danske kolleger om å undersøke saken, men han har foreløpig ikke fått tilbakemelding.

Følger nøye med

Havforskerne tar daglige prøver av kystvannet, og forsikrer seg om at prøvene er like med kyststrømmen utenfor kysten av Arendal.

- Ved Hvaler og på Sørlandskysten er konsentrasjonen godt under det som er veiledende faregrense for dødelighet, påpeker han.

Mot slutten av denne uken vil strømforholdene endre seg slik at algene kan fanges opp av kyststrømmen og følge Sørlandskysten. I verste fall kan algene fraktes med strømmen rundt Lindesnes og opp langs kysten av Rogaland.

- Jeg krysser fingrene om at oppblomstringen bruker opp næringssaltene og dør i Kattegat, men den har potensial til å nå den norske kystlinjen i Sør-Norge.

Naustvoll understreker at de følger saken tett og skal avlevere en nye rapport til myndighetene i slutten av uken.

Utfordrende å finne

Ifølge Forskeren er oppblomstring av mikroalgen ikke et ukjent fenomen, de har observert arten hvert år de siste ti årene og i nesten hele år. I 1998 førte den imidlertid til at 350 tonn fisk døde, men i den siste tiden har ikke oppblomstringene vært særlig store i utstrekning.

Algen kan ikke observeres med det blotte øyet, og ved mistanke kan det sendes inn prøver til Havforskningen.

- Det er litt av utfordringen, du vet ikke om den er der. Man merker det oftest på endring av adferd hos fisken, at den søker ned i merden, mister appetitt, kan begynne å snappe etter luft og vil etter hvert tippe over på siden, sier han avslutningsvis.