Havliljen-konseptet til Nekst. Her ser du en illustrasjon over det nedsenkbare konseptet. Foto: Nekst.

Gir grønt lys videre for Nekst-konsept

Nekst sitt utviklings-prosjekt «Havliljen» har under sterk tvil fra Fiskeridirektoratet fått grønt lys videre i saksbehandlingen. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nekst AS har sendt inn søknad om 16 utviklingskonsesjoner for deres nedsenkbare konsept «Havliljen» til Fiskeridirektoratet, og har nå fått svar. 

Direktoratet melder i en oppdatering på sine hjemmesider at ut fra de opplysningene som foreligger på det nåværende tidspunkt vurderer de under sterk tvil at det omsøkte konseptet faller innenfor ordningen med utviklingstillatelser.

- Fiskeridirektoratet vil derfor gå videre med behandling av søknaden med sikte på tildeling av en eller flere utviklingstillatelser. Direktoratet gjør imidlertid allerede nå oppmerksom på at vi ikke ser grunnlag for å tildele det omsøkte antallet tillatelser. Vi ber derfor om at Nekst AS sender inn finansieringsplan, detaljert budsjett og kontantstrømsanalyse for hele utviklingsperioden basert på et lavere antall enheter og tillatelser.

De påpeker at dette er ikke et bindende tilsagn.

- For at Fiskeridirektoratet skal treffe vedtak om tilsagn om en eller flere utviklingstillatelser må også den videre behandlingen støtte opp under at en realisering av prosjektet vil være i henhold til intensjonen med ordningen om utviklingstillatelser. Herunder må det kunne fastsettes målkriterier i tråd med dette.

Havlilje-konsept 

Produksjonen til Nekst er planlagt skal være i Sogn og Fjordane og målet er at de først skal produsere fisk opptil 2,7 kilo på land, og overføre denne til sjøanleggene. Selve overføringen skal foregå med brønnbåt, med nytt laste-og losseprinsippene utviklet for å være ekstra skånsomt for fisken.

Konseptet bygger på ny teknologi i forbindelse med utviklingen av oppdrettløsningen til Nekst. Stor fisk fra landanlegget skal få en så kort som mulig oppholdstid i sjøen. Etter planen skal det dreie seg om seks måneder før slakting.

Teknologien mener de vil bidra til at lusepresset bli ytterligere minimert ved at merdene er nedsenkbare.

– Vi vil kunne senke merdene ned til under lusebeltet for på den måten å bortimot eliminere lusepåslag. Dermed vil behovet for lusebehandling falle bort, har Kjell Audun Aasen tidligere uttalt til Kyst.no.

Han sa også at prosjektet har en investeringsramme på tre milliarder kroner, og inkluderer verdens største landbaserte anlegg for produksjon av stor smolt.

Enormt industriprosjekt

I en pressemelding skriver Nekst at det er tverrpolitisk enighet i kommunene Flora, Askvoll og Solund for satsingen, som kan bli det største industriprosjektet i Sogn og Fjordane på 50 år. Sogn og Fjordane fylkeskommune har dessuten behandlet saken, og fylkesordfører Jenny Følling skriver i en uttalelse:


- Fylkesutvalet ber om at Fiskeridirektoratet og Fiskeridepartementet medverkar til at det blir tildelt tilstrekkelege med utviklingskonsesjonar slik at prosjektet kan realiserast med full utbygging

Nekst AS mottok i juli 2016 konsesjon for bygging av verdens største landbaserte oppdrettsanlegg utenfor Florø med en kapasitet på 20.000 tonn. Dette anlegget vil ta i bruk det siste av teknologi, hvor meste av vannet skal resirkuleres, slik at det oppnås eksakt kontroll av vannkvalitet, optimal fiskevelferd og fiskehelse, og ingen inngrep i nærliggende vassdrag. Nekst ønsker å holde fisken i landanlegget i Florø til den når rundt 2,7 kilo. Utsetting av fisk på denne størrelsen gir under 6 måneders driftstid i sjøen. Sømløs lasting av fisken fra landanlegget, der det ledende brønnbåtselskapet Rostein inngår som partner, bidrar til å sikre fiskens velferd på veien fra land til sjø.

- Vi ser det integrerte konseptet mellom land og sjø som et komplett miljøkonsept som igjen vil sikre bærekraftig omstilling og et stort teknologiløft for hele den norske akvakulturnæringen, sier partner i Nekst, Kjell Audun Aasen, i meldingen

- Det er helt i tråd med stortingets ønske om «Forutsigbar, miljømessig bærekraftig vekst i norsk laks og ørretoppdrett, sier Aasen.