Jack-Robert Møller går tilbake til rekenæringen når han gir seg som sjømatutsending i Storbritannia. Foto: Norges Sjømatråd/Jack-Robert Møller.

Gir seg som sjømatutsending

Jack-Robert Møller er inne i sine siste måneder som sjømatutsending i Storbritannia, og ser nå gode muligheter for økt eksport av ørret som han håper hele havbruksnæringen drar nytte av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjømat- og fiskeriutsending Jack-Robert Møller sier til kyst.no at hans år som sjømatutsending i Storbritannia har vært en utrolig spennende og lærerik periode med mange gode opplevelser.

- Kanskje noe av det aller viktigste vi har fått til er et godt samarbeid med de norske aktørene som levere fisk og sjømat inn til Storbritannia. Her vil jeg spesielt trekke frem samarbeid med alle som jobber innen sjøfrossen kategorien, forklarer han.

- Rasende fort

Møller har vært utsending i fire år fra juni i år. En periode som han mener har gått rasende fort. Han sier at evnen til å kommunisere med næringen ute og hjemme, få alle til å samspille slik at de kan presentere en felles historie omkring norsk sjømat, er viktig i jobben.

- Det er selvfølgelig også viktig å ha nettverkene i orden og samtidig ha nok kunnskap omkring næringen til å bygge de gode og relevante prosjektene som kan sjøsettes.

- Ledende vekstmarked

Han har gode minner fra årene i Storbritannia.

- Blant annet fantastisk eksport av laks all de fire siste årene. De første årene drevet av økning i pundet, deretter rein etterspørsel. UK har vært Norges ledende vekstmarked på laks i både 2014 og 2015.

Han påpeker det er bra tall i 2016 også, men ikke innen vekst.

- Markedet har gått fra 20.000 tonn til nærmere 90.000 tonn i 2016. Vi ser nå en nedgang, der økende laksepriser og svekkelse i pundet må nok ta på seg noe av skylden, forklarer han.

Les også: Nedgang i lakseeksporten til Storbritannia

Suksess med Norsk Fjord Ørret

Introduksjon av Norsk Fjordørret i 2016 sier han også har vært positiv.

- Vi opplever et kjennskap og preferanse nivå blant på Norsk Fjord Ørret som svært høy, og det er bare å håpe på at dette kan bli utnyttet av hele næringen.

Møller sier avslutningsvis at han tror laksepriser på dagens nivåer er en større trussel enn Brexit sett i forhold til fremtidig konsum.

- Prisene som vi ser i dag gjør at kjedene ikke bruker laks i promosjoner og at andre fiskeslag blir trukket frem i lyset. UK vil fremover fremdeles spise mye laks og kommer fortsatt til å bli viktig for norske eksportører. Skottland har begrensede vekstmuligheter i forhold til store nye volum og  de biologiske utfordringene vil selvsagt spille en rolle.

Hjem til rekene

Møller opplyser at han reiser hjem til Lyngen, når jobben hans er avsluttet i London i løpet av forsommeren.

- Jeg kom opprinnelig fra en jobb i Lyngen Reker As når jeg kom til London og i utgangspunktet skal jeg tilbake til Lyngen å jobbe med reker. Kanskje ikke på akkurat samme måte som tidligere, men jeg kommer nok til å være involvert i utviklings- og nybrottsarbeid på sjø og land innenfor rekenæringen. Den er jo ikke en kjempestor næring, men har et potensiale det er verdt å utnytte.

Han mener rekenæringen en gang var svært viktig for mange kystsamfunn.

- Men den har dessverre ikke klart å holde samme lønnsomhet som andre kategorier innenfor sjømat, og det har gitt seg utslag i mindre investeringer og satsinger, forklarer Møller.

Hvem som skal ta over stillingen som sjømatutsending etter Møller, er enda ikke bestemt.