Sentrale aktører i merdprosjektet på Smøla. Svein Martinsen (til høyre) leder forskningsbedriften Nekton, mens Rune Iversen er daglig leder i Nekton Havbruk, matfiskselskapet som får ansvaret for produksjonen i den lukkede merden.

Gir tillatelse til lukket produksjon av storsmolt

Nekton Havbruk fra Smøla, har søkt om å etablere en lukket merd ved Dyrvikholman utenfor Laksåvika. Mattilsynet har gitt midlertidig tillatelse til anlegget, frem til 2020. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette på vilkår av at det ikke skal være i drift samtidig med det nærmeste oppdrettsanlegget Håøya, dersom dette anlegget har fisk som ikke er av samme generasjon, opplyser nettsiden Hitra-Frøya.

De skriver at det skal brukes en lukket flytekrage, det vil si en lukket tank, på 27 meter i diameter, med sju meter dybde. Produksjonen vil være inntil 500 tonn laks, med størrelse opp til 500 gram, såkalt storsmolt.

Tillatelsen er ikke gyldig før Sør-Trøndelag fylkeskommune har godkjent søknaden etter akvakulturloven. Da blir anlegget det første lukkede anlegget i Øyregionen.

Anlegget vil samarbeide med Måsøval settefisk, som ligger i Laksåvika. I søknaden skriver selskapet at produksjon av storsmolt i sjø kan sees på som en forlengelse av et ordinært settefiskanlegg, til også å omfatte tidlig sjøfase.

  • Nekton havbruk eies av Smølen Handelskompani AS som er et holdingsselskap lokalisert i Smøla kommune. Selskapet eier Smøla Klekkeri og Settefiskanlegg AS og Sagafisk AS som tilsammen har en produksjonskapasitet på 5,5 millioner laksesmolt pr år.