Illustrasjonsbilde av rømt oppdrettslaks. Foto: Arkiv

Gjenfangstet 288 laks i Hardanger og ingen i Bremanger

Seniorrådgiver Geir-Martin Kvamme i Fiskeridirektoratet opplyser at Marine Harvest har gjenfangstet 288 laks i området rundt lokaliteten Åkre i Kvinnherad, og K. Strømmen Lakseoppdrett har ikke gjenfangstet noe laks etter rømmingen i Bremanger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Seniorrådgiver Geir-Martin Kvamme i Fiskeridirektoratet avdeling region Vest sier til kyst.no at det ikke har vært rapportert inn flere rømminger etter uværet "Urd". Sett bort fra de to rømmingene som skjedde hos Marine Harvest og K. Strømmen Lakseoppdrett like før jul.

- Vi har ikke fått inn noen nye meldinger om rømminger eller store skader, men oppdretterne sier de har fått noen småskader som f.eks. knekte fuglenettstenger. Men heldigvis er det ikke noen store skader, sier Kvamme til kyst.no onsdag formiddag.

Seniorrådgiver Geir Martin Kvamme. Foto: Fiskeridirektoratet.

Rømmingene som skjedde like før jul var i forbindelse med avlusing og håndtering.

- Marine Harvest lokaliteten Åkre, fikk en rimelig stor rift i noten på rundt fem til seks meter. Hullet ble oppdaget rimelig fort, derfor mistenker Marine Harvest og Fiskeridirektoratet at det er snakk om en mindre rømming, sier seniorrådgiveren til kyst.no. 

Antallet rømt laks i Hardangerfjorden er enda ukjent, og Kvamme poengterer at på grunn av stress på fisken blir det ikke telling av fisken på lokaliteten før på nyåret.

- De venter med telling for å utsette fisken for minst mulig stress, og noe av årsaken er også dårlig vær. Så langt har Marine Harvest har gjenfangstet 288 laks, sier han.

Fremdeles over 6000 laks på rømmen 

Derimot hos K. Strømmen lakseoppdrett i Bremanger er det ifølge Kvamme ikke gjenfangstet noe laks.

Bremanger-selskapet varslet 16. desember om rømming fra deres lokalitet Løypingsneset i Bremanger.

- Det rømte rundt 6400 fisk fra lokaliteten og det tok litt lengre tid for riften i noten ble oppdaget. Her var det snakk om en mindre rift, opplyser Kvamme til kyst.no.

Denne rømmingen skjedde nær den nasjonale laksefjorden Eidsfjorden. Fiskeridirektoratet har gitt selskapet pålegg om undersøkelse av to vassdrag i området, Bortneelva i Bremanger og det nasjonale laksevassdraget Eidselva i Nordfjordeid. Dersom det blir observert rømt oppdrettslaks, skal det settes i verk uttak.

Kvamme poengterer at det er mer åpent farvann i området der fisken har rømt fra K. Strømmen Lakseoppdrett, og kan være noe av årsaken til at de ikke har fått gjenfangstet noe fisk.

Laksen som er rømt fra Strømmen Lakseoppdrett er i størrelsen 2,5 til tre kg.

Alvorlige hendelser

- Det er alvorlig i seg selv at disse to rømmingene har skjedd, men tidspunktet er jo mer heldig i forhold til at det er sent på året og laksen og sjøørreten har jo allerede vandret opp i vassdragene.

Begge rømmingshendelsene på Vestlandet skjedde som følge av håndtering. Seniorrådgiveren mener håndtering av fisken og avlusing av fisken utgjør en del risiko.

- Fiskeridirektoratet har sett at mer fisk blir håndtert og hyppigere behandlet. Det gjør at vi mener det bør ses mer på arbeidsrutiner, utstyr og gjerne også muligheten for mindre antall håndteringer/behandlinger av fisken. Metodene har nok et forbedringspotensiale, sier Kvamme til kyst.no.

Les også: Ny strategi: – Foreslår fem satsingsområder mot rømming

Seniorrådgiveren poengterer tilslutt at noen muligheter for færre rømminger, kan være større smolt og mindre tid i sjø.