Gå til innhold
Annonse

Gjennomvaksinerte mot yersiniose med gode resultater

Bård Skjelstad er biologisjef og veterinær i SalMar. Foto: Linn Therese S Hosteland
Bård Skjelstad er biologisjef og veterinær i SalMar. Foto: Linn Therese S Hosteland

Den siste tiden har man sett flere utbrudd av yersiniose i sjø. Detta har ført til noe bruk av antibiotika i havbruksnæringen. - Men dette gjelder ikke for Salmar, da vi har gjennomvaksinert all fisken vår, forteller Bård Skjelstad fra Salmar.

Annonse

Bård Skjelstad er biologisjef og veterinær i SalMar. Under åpningen av Pharmaq sin virusantigen-fabrikk tidligere i uken snakket han om hvor viktig vaksineringen har vært for havbruksnæringen, både når det gjelder fiskehelse og reduksjonen i bruk av antibiotika i produksjonen.

- Uten vaksiner hadde nok ikke næringen vært der vi er i dag. Historien vi har i Norge rundt reduksjonen i bruken av antibiotika er helt fantastisk, sa han.

Han la til at han synes det var noe rart at folk i utlandet gjerne kjenner bedre til historien rundt nedgangen, enn nordmennene selv.

- Det er større kunnskap om antibiotikabruk i Norsk havbruksnæring i utlandet, la han til.

- En bragd

Veterinæren viste til utviklingen som har vært fra dyppvaksinering, til manuell vaksinering, og frem til automatisk vaksinering slik man har i dag.

- Vi ser en global interesse for hva man har fått til innen automatisert vaksinering. Det er gjerne en enkel tanke men å gjøre det og lykkes på en velferdsmessig og økonomisk god måte er en bragd, slo han fast.

Han dro frem at Norge således har gått fra å være værstinger, til å bli best.

- Folks spør ikke lenger hvorfor vi gjør som vi gjør innen havbruk, de spør hvordan vi gjør det for å lykkes, la han til.

Vaksinering mot yersiniose

Han påpekte så at man den siste tiden har sett yersiniose på fremmarsj, og at det har vært en del snakk om dette.

- Det har også blitt brukt noe antibiotika på grunn av denne sykdommen, men det har vi ikke gjort i Salmar, sa han.

- Vi så utviklingen og gjennomvaksinerte all fisk i høst 16 generasjonen, og fisken har holdt seg frisk. Vi har ikke sett noe til sykdom. Denne vaksinen ble utviklet for en stund tilbake og dette er eksempel på hvor mye vaksinene betyr for laksenæringen.

For litt siden gikk også Barbo Klakegg fra fiskehelsetjenesten Åreblå ut og anbefalte vaksinering mot sykdommen.

Les ogsåNy kunnskap om yersiniose