Gjorde første avlusing på åtte år

Ballangen Sjøfarm har levert solide tall over flere år. Gode lokaliteter med lite lusepress får deler av skylden for utviklingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

*Tall i millioner 2013 2012
Sum driftsinntekter 100,4 49,7
Driftsresultat 36,5 8,5
Resultat før skatt 35,8 7,9
Sum eiendeler 87,2 62
Egenkapital i % 50,7 55,2

Ballangen Sjøfarm har de siste årene leverte solide tall i bunnlinjen, til tross for utfordrende laksepriser.

I 2013 mer enn doblet selskapet omsetningen sin fra 49,7 til 100,4 millioner kroner. Lakseprisene og god produksjon under gode forhold er årsaken til økningen, forteller daglig leder, Ottar Bakke.

- Det er lakseprisene selvfølgelig, men også det at vi hadde en god produksjon og slaktet ut ganske mye fisk. Det blir nok ikke det samme volumet i år, sier han.

Selskapet driver samdrift med Mainstream og har i dag 12 ansatte, hvorav 10 er direkte ansatt i Ballangen Sjøfarm. Årlig produserer selskapet totalt 5000 tonn fisk.

- Kunne vært enda bedre

I 2013 var det rekordmange utbrudd av ILA, og ni av ti påviste tilfeller var i Nordland eller Troms. Ballangen Sjøfarm hadde ikke plager med ILA, men fikk påvist kardiomyopatisyndrom (CMS), eller hjertesprekk på en av sine lokaliteter.

Sykdommen kan ha et svært akutt forløp, med plutselig oppstått dødelighet hos tilsynelatende frisk fisk, eller et kronisk forløp med moderat forhøyet dødelighet over flere måneder

- Vi hadde litt CMS. Får man CMS, er det gjerne fisk over to kilo, så da blir det kilo av det. Hadde det ikke vært for dette sykdomsutbruddet ville vi hatt et enda bedre resultat, forteller Bakke.

Ballangen Sjøfarm klarte seg åtte år uten avlusing. Foto: Ballangen Sjøfarm

Åtte år uten avlusing

Ballangen Sjøfarm har i dag tre matfiskkonsesjoner, fordelt på fire tilgjengelige lokaliteter på sørsiden av Ofotfjorden i Ballangen kommune. Takket være gode forhold på lokalitetene deres, gikk selskapet åtte år uten å avluse. Men i 2013 måtte man krype til korset for å holde seg under grenseverdiene.

- Det var et tiltakende lusepress i 2013. Vi hadde faktisk ikke hatt en avlusing siden 2005, men i 2013 måtte vi avluse. Vi kan vel ikke si at vi hadde veldig mye lus i 2013 heller, men det er forskriftene som sier at vi ikke skal ha mer enn 0,5 lus i gjennomsnitt. Grensene for lusenivåene har gått ned de senere årene også, så det er naturligvis en del av bildet, sier Bakke.

Han mener fornuftig drift og gode forhold på lokalitetene deres har vært avgjørende for at selskapet ikke har trengt å avluse oftere.

- Vi driver i en fjord der det er lite lusepress. I tillegg har vi tidvis ganske mye ferskvannsavrenning som gjør at saliniteten blir relativt lav. Det er også avhengig av nedbør. Har vi en tørr sommer, ser vi at lusepresset blir større.

De gode produksjonsforholdene gjør at selskapet ikke trenger å ta ekstraordinære hensyn for å holde lusenivåene i sjakk.

- Så langt har vi ikke benyttet oss av rensefisk. Vi har ikke noen ekstraordinære tiltak utenom å holde en lav biomasse i merden og ha langt mellom lokalitetene. I tillegg har vi relativt lang brakkleggingstid.

- Håper prisene holder seg

Bakke medgir at det skal bli vanskelig å matche fjorårets resultat etter at man slaktet ut svært mye fisk da. Men han ser likevel svært positivt på utviklingen så langt i år.

- Så langt ser det veldig bra ut biologisk og. Det har aldri sett så bra ut biologisk som det gjør i år. Økonomisk ser det greit ut, men vi håper selvfølgelig at lakseprisene vil holde seg på de nivåene som har vært. I hvert fall på mellom 35-40 kroner. Da tror jeg alle er fornøyd.

I en fersk rapport fra Fiskeridirektoratet viser at produksjonskostnadene per kg økte med 18,7 prosent fra 2012 til 2013. Ballangen Sjåfarm ligger under snittet.

- Det er jo en kjensgjerning at produksjonskostnadene har gått opp betraktelig. For vår del har ikke kostnadene steget så mye. Kanskje ti-tolv prosent.

Tror på kort prisdropp

Tidligere denne måneden opprettet Russland et importforbud mot alle varer fra Norge og EU-landene. Bakke bekrefter overfor Norsk Fiskeoppdrett at dette rammer bedriften deres.

- Gjennom den eksportkanalen som vi bruker, går det en del til Russland, sier han.

Bakke har likevel troen på at et eventuelt prisfall vil bli kortvarig.

- Tradisjonelt sett har vi sett at når produksjonen er for høy, skapes det nye markeder. Jeg tror det blir kortsiktig at vi får en prisdropp, men det kan også være positivt på lang sikt. Jeg ser ikke mørkt på det for å si det slik.