Poseidon D600 LED undervannslys fra NorseAqua er enkelt å bruke. Du trenger ikke plundre med eget skap på merden. Her er det bare å koble til strøm og ta lyset i bruk, sier daglig leder Lars Berg-Hansen. Foto: Kjell Eivind Grande

Glade lakser ser lyst på livet

- Med riktig lysbruk kan du kontrollere appetitt, kjønnsmodning og styre laksen unna det verste lusebeltet. LED-lysene oppkalt etter havguden Poseidon gjør bruken av lys enklere, skriver Norse Aqua.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

NorseAqua AS og samarbeidspartner SBS Teknikk AS i Brønnøysund lanserer under Nor-Fishing konseptet Poseidon D600 LED-lys. De siste månedene har NorseAqua brukt «best practice»-eksempler og erfaringer fra norsk laksenæring til å innrette det nye lyskonseptet.

– Når vi besøker lakseprodusenter langs Norskekysten ser vi mange og ulike eksempler på hvordan de bruker lys, og med svært ulik effekt. Poseidon D600 er utviklet for at oppdretteren enklere skal kunne bruke lys til å øke sine produksjonsresultater, sier daglig leder Lars Berg-Hansen i NorseAqua.

Unngår stress

Flere lakseoppdrettere bruker allerede i dag lys til å booste appetitten hos fisken, redusere sannsynligheten for at fisken blir kjønnsmoden for tidlig og styre hvor dypt fisken står i sjøen. Flere mener at mer lys gir økt tilvekst. Andre rapporterer at brå endringer, særlig hvis lysmengden øker raskt, kan gi stressreaksjoner og tap av appetitt.

– Dette har vi tatt med oss inn i utviklingen av Poseidon D600. Ved strømstans vil lyset dimme opp fra 5,7 prosent til 100 prosent i løpet av 30 minutter. Det forhindrer stress og sikrer god fiskevelferd, forteller Berg-Hansen.

https://youtu.be/NijnRoNqRwo

Lys mot lus

Som en av innovatørene innen lusebekjempelse i norsk havbruksnæring, har NorseAqua sammen med SBS Teknikk AS utviklet det nye lyskonseptet spesielt med tanke på lakselusa. Diodene til Poseidon er plassert slik at man får spredning av lyset i nærmest hele vannsøylen. Jo dypere fisken svømmer, jo sterkere vil fisken oppfatte belysningen.

– Dette trigger fisken til å søke dypere i sjøen. Poseidon D600 er dermed et nyttig verktøy også i lusebekjempelse, mener Berg-Hansen.

NorseAqua anbefaler at lysene monteres på 5-10 meters dybde for å unngå lusebeltet. I tillegg gir denne dybden tilstrekkelig spredning av lyset. Det anbefales bruk av 1-2 lys i 90-metringer, mens 160-metringer bør ha 4 lys.

– I større merder med flere lys, bør lysene settes ut med 3-5 dagers mellomrom for å unngå dropp i appetitten.

Plug and play

Den store forskjellen på det nye lyskonseptet og flere andre lyssystemer, er at Poseidon D600 har driverne integrert i lyset.

– Du trenger ikke lenger plundre med eget skap på merden. Her er det bare å koble til strøm og ta lyset i bruk, sier Berg-Hansen.

Poseidon D600 leveres med 50 meter kabel. Diodene har god kjøling for å maksimere lysenes levetid. Berg-Hansen forventer at Poseidon D600 leverer minst 50.000 timer. LED-lys er også mer energieffektivt enn halogen, og bruker rundt 40 prosent mindre strøm. Det vil også redusere dieselforbruket på flåten.