Bildet er tatt i forbindelse med oppstart av første pumpe. Fra venstre: Erik Ova og John Hjelset fra Schneider Electric. Foto: Fjord Miljø.

God fiskevelferd gjennom optimalt merdmiljø

Fjord Miljø mener det er for mye tilfeldigheter som rår med åpen merdproduksjon. Deres nyeste satsning, Strømmen-rør, skal sette en stopper for dette, samtidig som fiskevelferden skal ivaretas og bedres.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Når fisken står i et settefiskanlegg blir smolten tatt vare på med hensyn til oksygen, pH, temperatur, vannkjemi og mye mer. Derimot når smolten blir satt ut i sjøen, mener Fjord Miljø det er mye tilfeldigheter som avgjør om fisken vil få et godt miljø.

Bruk av luseskjerming med skjørt reduserer utskiftingen av vann i merden.  Oksygennivåene er lavere innenfor det avskjermede volumet, og fisken står ofte dypere dersom den kan.  Dette er hovudgrunnen til bruk av korte skjørt/skjold på 5 meter. 

Med Strømmen-rør skal det bli mulig å skjerme dypt nok mot lakselus og samtidig gi fiskene det beste miljø til enhver tid. Det er også sannsynlig at risikoen for sykdommer blir betydelig redusert ved gode miljøparameter i merden.  Alle oppdrettere vet også at forholdene i fjorden varierer gjennom året, og at det er vanlig å få dropp i oksygen ved strømvending selv uten bruk av luseskjørt.

Bedre kontroll på merdmiljø

Det er Sven Jørgen Strømmen som er grunder og pådriver bak prosjektet. Han har lang fartstid i oppdrettsnæringen, og har valgt å leie inn Paul Jacob Helgesen som prosjektleder i Fjord Miljø.

Prosjektleder i Fjord Miljø, Paul Jacob Helgesen, sier det er mange fordeler med teknologien deres. Foto: Fjord Miljø.

Prosjektleder Helgesen, sier til Kyst.no at det nye prosjektet deres gir oppdrettere en bedre kontroll over merdmiljøet.

- Den store fordelen er at du har god kontroll og kan styre merdmiljøet i mye større grad. Kysten av Norge er som skapt for oppdrett, og det har vært et stort konkurransefortrinn for Norge å kunne produsere laks, men samtidig har det sine utfordringer. Lakselusen er kanskje det som nå begrenser veksten aller mest, påpeker han.

Fjord Miljø AS sitt «Strømmen-rør» er som et ventilasjonsanlegg som skal opprettholde et merdmiljø der fisken kan spise, vokse og trivest, samtidig som den blir skjermet mot lakselus. Systemet inkluderer automatisert styring basert på målte miljøparameter for å sikre optimal fiskevelferd og samtidig optimalt energiforbruk. Systemet har alarmsystem. Kontinuerleg logging gir innsikt i forholdene for fisken, og hvordan Strømmen-røret bidrar. Systemet er derfor godt egnet til å dokumentere fiskevelferd og tiltak.

Gode vekstforhold

- Fiskevelferd er veldig i fokus. Alt skjer på laksen sine premisser. Klarer man å få god fiskevelferd og gode forhold i merden, får man også gode vekstforhold og en bedre økonomi. Hvis man også kan redusere lakselus og håndtere fisken mindre, så er det bra. Med Strømmen-rør vil man også skifte ut mer vann, så dersom det er organismer som alger og lignende i merden vil man enkelt skylle dem ut igjen, forteller Helgesen.

Fra båtturen der Strømmen-rør blir fraktet ut til Salmar Farming sin lokalitet. Foto: Fjord Miljø.

Prosjektlederen trekker frem at istedenfor å bare overvåke miljøet, så styrer man miljøet.

- Du kan styre deg frem til de forholdene du har lyst å ha. Sånn sett blir det mer forutsigbare forhold, understreker han.

Han kan fortelle at alt har gått etter planen med Strømmen-rør til nå.

- Målet var at vi skulle ha klart alt utstyr i merdene før fisken ble satt ut. Det har vi gjort og prosjektet går sin gang. Vi har fått bekreftet at det tekniske fungerer, og vi har på plass brukerhåndbok og alt av formelle ting er på plass, sier han.

Glade lakser gir glade oppdrettere

Strømmen-rør og systemet deres har til nå blitt testet ut på en lokalitet i Møre og Romsdal i Rauma kommune hos Salmar Farming.

- Det har vært veldig kjekt å jobbe med Salmar, og vi har hatt et godt samarbeidsklima. De på anlegget sier at fisken trives og at det ser bra ut. Vi skal jo følge fisken helt frem til slakt, så det blir spennende å følge med, sier Helgesen.

Sven Jørgen Strømmen, Fjord Miljø, i samtale med driftsleder i Salmar Farming, Lars Kjetil Hunnes, med Strømmenrøret i bakgrunnen. Bakert i bildet ser man styringsskapet. Foto: Fjord Miljø.

- Skjerming mot lakselus er sentralt i Salmar Farming sin strategi mot lakselus. Vi jobber derfor også aktivt med merdmiljø. En stor andel av Salmar Farming sine merder vil ha nytte av miljøforbedrende tiltak sier Jørgen Holmen, teknisk sjef i Salmar Farming.

Helgesen forteller at Fjord Miljø samarbeider med dyktige leverandører med høy kunnskap på sine fagfelt. Stadpipe er spesialister på rørsystem, Eid elektro er inne med elektrotavler, og Goodtech står for automatisering og programmering. Han forteller at det er mye som skal skrues i hop for at alt skal fungere optimalt.

- Mange vil kunne spare på lusekostnader

Kostnaden av å få innstallert systemet i merd forteller Helgesen er avhengig av hvor mange merder man velger å bygge ut.

- Den automatisterte styringen er relativt kostnadsdrivende dersom man har få merder, men kan man fordele det på mange merder, så går kostnaden ned. Det viktige er at kostnaden av å ikke gjøre noe som helst, ikke er gratis hvertfall. Har man en gjennomsnittlig lokalitet, og man bruker noen millioner på lusebehandling, så er kostnadene mye høyere. Ved tap av fisk, dødelig, redusert vekst og så videre, poengterer han.

Det å optimalisere forholdene i merden slik at fisken alltid har overskudd til å spise mener Helgesen har mye å bety og den enkelte oppdretter må vurdere litt fra lokalitet til lokalitet, hvilke type utfordringer de har. 

- Hvor mye den enkelte oppdretter vil tjene på å innstallere systemet, kommer an på hva som er utgangspunktet deres. Mange vil kunne spare på lusekostnader og vil kunne forbedre produktiviteten sin, poengterer han.

Helgesen forteller at det er flere som har vært interesserte helt i fra starten av prosjektet, og de vil vite mer om det siden det å jobbe med merdmiljø er blitt veldig sentralt og viktig for oppdrettere.

- Det blir veldig spennende fremover for prosjektet, sier han avslutningsvis.