Andreas Kvarme er CEO i Grieg Seafood.

Godt Grieg-resultat, men PD stjeler av overskuddet

Grieg Seafood Group slaktet mer, men resultatet dras litt ned av PD og slakting i perioder da prisen ikke var like sterk som gjennomsnittet for kvartalet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grieg Seafoods totale driftsinntekter i andrekvartal i 2018 ble på 2 318,7 millioner kroner, en økning på 14% sammenlignet med samme periode i fjor.

Oppdrettskostnaden (total kostnad knyttet til fisk slaktet i kvartalet) gikk ned med 1,54 kroner per kg sammenlignet med samme kvartal i fjor. Høyere slaktevolum i Finnmark og BC bidro positivt, melder selskapet i en børsmelding. 

Konsernets EBIT før virkelig verdijustering av biologiske eiendeler var 426,3 millioner kroner i kvartalet sammenlignet med 392,3 millioner kroner i samme kvartal 2017.

EBIT per kg utgjorde 18,89 kroner for perioden, ned fra 21,20 kroner i andrekvartal i 2017.

Grieg Seafood Group slaktet 22 568 tonn laks i 2. kvartal 2018, sammenlignet med 18 503 tonn i andrekvartal 2017, en økning på ca 22 %.

Gjennomsnittlig spotpris (Nasdaq laksindeks) for perioden var 68,81 norske kroner per kg, opp med 0,98 kroner per kg sammenlignet med samme periode i 2017. Gjennomsnittlig realisert pris for Grieg Seafood var ned med 3,21 kroner per kg i perioden.

- Dette skyldes dels at en høy andel av slaktingen kom mot slutten av kvartalet da prisene var lavere, og dels på grunn av lavere prisoppnåelse for PD-rammet fisk fra Rogaland

Høydepunkter - 2. kvartal 2018

Høyeste slaktevolum for et kvartal (22 568 tonn)

Høye priser på sterk etterspørsel

EBIT/kg NOK 18,89, totalt EBIT NOK 426 millioner

God produksjon i Finnmark, BC og på Shetland

Produksjonen i Rogaland negativt påvirket av PD

Algeoppblomstring forårsaket tap på 1 000 tonn i BC

Estimert slakt for året er 75 000 tonn, en økning på 20% fra 2017

Utbytte på NOK 2,00 per aksje utbetalt

Strategiske prioriteringer

Grieg Seafood har et overordnet mål om å øke produksjonen med minst 10 % årlig fram til 2020, med hovedveksten i 2019. Videre har konsernet en ambisjon om å oppnå produksjonskostnader på eller under bransjens gjennomsnitt.

Fortsatt tilgang til høy kvalitetssmolt er viktig for å sikre fremtidig vekst. I tillegg vil større smolt resultere i kortere produksjonstid i sjø, og dermed bidra til redusert biologisk risiko og økt overlevelse. Et annet viktig aspekt ved Grieg Seafoods vekststrategi er økt utnyttelse av konsernets tillatelser. Høy fleksibilitet på lokalitetene er viktig for å forbedre utnyttelsen, og Grieg Seafood samarbeider kontinuerlig med lokale myndigheter for å optimalisere denne fleksibiliteten.

Økte volumer, bedre kapasitetsutnyttelse og kortere produksjonstid i sjø vil bidra til høyere effektivitet og reduserte produksjonskostnader. Konsernet gjennomfører også kontinuerlig kostnadsreduserende tiltak og har etablert et internt forbedringsprogram, som er planlagt å vare til 2020.

Markedsutvikling

Lakseprisene skriver de i børsmeldingen var svært volatile i andre kvartal 2018. Til tross for dette var gjennomsnittlig prisnivå høyt sammenlignet med 1. kvartal 2018. Lakseproduksjonen har vært høyere måned for måned sammenlignet med 2. kvartal 2017, noe som i forhold til de høye gjennomsnittsprisene bekrefter sterk underliggende etterspørsel etter oppdrettslaks.

Konsernets totale andel av fastpriskontrakter i Norge i 2. kvartal 2018 var 27%. For tredje kvartal er anslaget på fastpriskontrakter anslått til 31%, med et estimat på 30% for hele året.

Veksten i tilbudet er begrenset og forventes å stabiliseres fremover. Den sterke underliggende etterspørselen etter laks vil trolig fortsette, og prisene ventes å forbli sterke for resten av 2018.

Grieg Seafood forventer å slakte ca 17 100 tonn i 3. kvartal 2018 og 75 000 tonn for hele året 2018, tilsvarende en økning på 20% fra 2017. Årsvoumet er redusert med 5 000 tonn på grunn av PD i Rogaland og algeoppblomstringer i BC.