Fylkesråd Sigrid Ina Simonsen klippet snoren på Blue Visions åpningsfest 10. januar. Foto: Blue Vision.

Gratanglaks åpnet visningssenter på Kystens hus

Denne uken åpnet Gratanglaks sitt nye visningsenter for havbruk kalt "Blue Vision" . Ambisjonene for senteret er å spre kunnskap og informasjon om havbruksnæringen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Blue Vision er et visningssenter for laks som ble etablert i 2017, og tilhører Gratanglaks AS som holder til i Foldvik i Gratangen i Troms. Den offisielle åpningen var satt til forrige uke og det var rundt 150 oppmøtte kunder, ansatte og besøkende for å se snoren bli klippet, og få et innblikk i hva senteret skal vise frem.

Monica Lundberg, er ansvarlig leder for visningsenteret, og sier hun er meget fornøyd med åpningsfesten. Foto: Blue Vision.

Visningssenteret er lokalisert midt i Tromsø sentrum, i  andre etasje på Kystens Hus- Monica Lundberg som er  leder for visningssenter forteller at Arne Hjeltnes var konferansier og ledet dem gjennom åpningen.

- Vi satser på det lokale og hadde musikk og sang med artister fra Harstad, og taler ved involverte i prosjektet. Vi hadde også en skoleklasse fra Gratangen med oss, som også var med på å offisielt åpne senteret sammen med Fylkesråd for næring og kultur, Sigrid Ina Simonsen. Kokken Einar Halstensen fra Svolvær stod for god mat til besøkende, opplyser hun til kyst.no.

Senteret kjørte også et lite intervju med noen av deres ansatte på lokalitet gregusvika på Andørja (Ibestad), hvor de ved hjelp av live overføring så de på video på storskjerm i Tromsø, og samtidig snakket med dem over sendere.

- Vi anslår at det var møtt opp cirka 150 personer, og dagen synes vi var veldig vellykket.

Åpent for alle som vil lære mer om havbruk 

På Blue Vision kan besøkende oppleve laksens livvssyklus og lære mer om en spennende næring i vekst.

Visningssenteret i Tromsø hadde offisiell åpning 10. januar, men har siden desember 2017 tatt imot besøkende i 2. etasje på Kystens Hus, deriblant ivrige 3.klassinger. Foto: Blue Vision.

- Vi har interaktive skjermer med ulikt innhold, luse-laser i reell størrelse, ulike fôrtyper og fôringredienser, samt prøver av laks i ulike stadier i livet. I tillegg har vi en kontrollsenter del, hvor vi kan fôre fisken vi har i Astafjorden, direkte fra Tromsø. Her har vi daglig oppe live-overføring fra lokalitetene som Gratanglaks og Kleiva Fiskefarm drifter sammen, forteller hun.

Selskapet har foreløpig to ansatte, derav leder Monica Lundberg som er fast ansatt, og Siri Svenning på deltid.

Åpent hele året 

Visningsenteret er åpent hele året, og åpent for alle.

- Vi retter oss mot ungdom og skoleklasser, barnehager, turister og menigmann i gata. Vi har laget opplegg for tredjeklassinger, som vi testet ut tidligere med hell. Etterhvert vil det komme opplegg for andre skoleklasser og barnehager, forteller Lundberg til kyst.no.

Nøyaktig hvor mye penger som er brukt på senteret vil hun ikke si, men opplyser at det har gått noen millioner til dette prosjektet.

- Vi samarbeider tett med Kleiva Fiskefarm, så naturligvis er mye av innholdet i presentasjonen basert på samarbeidet. I tillegg er intensjonen i Tromsø også å vise frem de andre visningssenterene i områdene og hvordan besøkende kan komme seg dit. 

Les også: Gratanglaks fjerner lusa uten legemidler

Om selskapet: 

  • Gratanglaks er et familieeid selskap som ble etablert i 1984 i Gratangen kommune​, som har drevet samdrift med Kleiva Fiskefarm siden 1997.
  • Selskapene har bygd opp en helintegrert virksomhet fra smolt til slakt, gjennom Astafjord Smolt, Håløy Havservice og Astafjord Slakteri.
  • Matfiskproduksjonen foregår i hovedsak i Astafjord/Vågsfjord bassenget, settefiskanlegget og slakteriet er lokalisert i Gratangen.
  • I dag sysselsettes nærmere 120 personer totalt i disse selskapene.

[gallery size="large" ids="157328,157327,157326,157325,157324,157224"]