- Greit at folk vet hva som kommer ut av anleggene

Pia Kupka Hansen ved Havforskningsinstituttet synes det er viktig at folk vet hvor mye oppdretterne forurenser, men hun ser ingen grunn til å slå alarm over dagens nivåer.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

I dag tidlig publiserte Dagbladet et en sak om forurensing fra oppdrettsanlegg. Saken som har blitt gjengitt i utallige lokalaviser hadde fokus på at oppdrettsanleggene langs den norske kysten forurenset tilsvarende 11,9 millioner mennesker hvert år. Beregningene var gjort på bakgrunn av tall fra Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) og Fiskeridirektoratet.

Les også: - Forurenser tilsvarende 11,9 millioner mennesker

Pia Kupka Hansen. Foto: Kari Johanna Tveit

Forsker ved Havforskningsinstituttet, Pia Kupka Hansen er positiv til at slik informasjon kommer ut, men hun mener ikke det er grunn til store oppslag.

- Avisene er nødt til å ha slike overskrifter. Jeg synes det er ålreit at folk vet hva som kommer ut av anleggene, men de skal selvfølgelig ikke tro at alt dumpes ut i en enkelt fjord. Disse tallene gjelder for hele norskekysten og ikke bare fjordene, sier Kupka Hansen til Norsk Fiskeoppdrett / Kyst.no.

- Man legger anleggene der hvor det er minst risiko for at de har en påvirkning. I tillegg overvåker man også hvilken påvirkning anlegget har. Overvåkningen er noe som stadig blir bedre.

Kupka Hansen ber folk merke seg at situasjonen ikke er like alvorlig i alle fjordene.

- Det er selvfølgelig forskjell på fjordene. Noen fjorder er mer åpne enn andre og dermed mindre utsatt. Man kan ikke snakke om Norge som helhet. Man må se på de enkelte plassene.

Etterlyser bedre informasjon

Hun savner en mer kontinuerlig informasjonsutveksling i sakene som angår forurensing fra oppdrettsanlegg. Hun tror det er det som skal til for å hindre store oppslag i avisene.

- Jeg synes at det ville vært bedre om man fikk mer informasjon underveis. Da kan man løse problemet og gå videre, fremfor at man får slike store oppslag fra tid til annen.

- Avisene må selge og derfor bruker de gjerne skremmende overskrifter. Jeg tror vi hele tiden bli bedre på informasjon, sier hun.

Les også: Finner ikke forskerstøtte for kloakkargument

-