CEO i Grieg Seafood, Andreas Kvarme

Grieg doblet spotprisøkningen

Spotprisen på laks gikk opp 3,60 kr i snitt i andre kvartal sammenlignet med første. Grieg Seafood økte imidlertid sin laksepris med over syv kroner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Grieg Seafood konsernet slaktet 18 503 tonn laks i andre kvartal 2017, det er opp fra 16 263 tonn fra samme periode i fjor, tilsvarende en økning på 14 %.

Kombinert med økte priser ga dette samlede driftsinntekter på 2 030 millioner norske kroner, en økning på 21 % sammenlignet med samme periode i 2016.

Konsernets EBIT (driftsresultat) før biomassejusteringer endte på NOK 392 millioner i andre kvartal 2017, sammenlignet med NOK 312 millioner i andre kvartal 2016.

11 % vekst i Norge

Administrerende direktør Andreas Kvame påpekte under fremleggelsen av resultatene under "Hordaland på Børs" i Bergen torsdag, at resultatene i Rogaland var gode på tross av noe høyere produksjonskostnader.

- Vi forventer også noe høyere kostnader i Q3 grunnet lavere volumer, men dette vil bedres igjen i Q4, sa han.

I Finnmark har de gjennom året bygget opp biomassen i sjø, og ifølge Kvame skal de fortsette med dette. Han påpekte at de er svært glade for utvidelsene de har fått på eksisterende lokaliteter, samt en ny lokalitet med en MTB på 5000 tonn.

- Den nye store lokaliteten vil gi oss mer fleksibilitet, påpekte Grieg-sjefen.

Han fortalte at større smolt og bedre smoltkapasitet i selskapet også gir gode resultater. Gjennomsnittvekten på smolten deres ligger nå på 160 gram, ifølge Kvame, som er fornøyd med veksten de har hatt i 2017.

- I Norge vil vi i Rogaland ha en vekst på 9 % og i Finnmark 11 %, Dette er svært gledelig, slo han fast, og la til at de også er fornøyd med utviklingen i Canada.

Shetland driver kostnader

På tross av gode resultater gikk likevel kostnaden opp 5,70 per kilo sammenliknet med andre kvartal 2016.

- Utfordrende biologi på Shetland bidrar sterkt til denne økningen i kostnader, meldte selskapet.

Under fremleggelsen av resultatene i Bergen fortalte Andreas Kvame at de vil koordinere utsett med naboene på Shetland og at volumene derfor blir nedjustert med 3000 tonn, noe som betyr at konsernet forventer slaktevolumer på 67 000 tonn i 2017. For tredje kvartal estimeres det 16 500 tonn for konsernet.

-  Vi forventer høye kostnader på Shetland videre grunnet lus og alger og den behandlingsstrategien som er, sa han.

Høyere kontraktpriser

Per kilo endte EBIT på NOK 21,20 i perioden, opp fra NOK 19,20 per kilo i andre kvartal 2016. Gjennomsnittlig spotpris er opp NOK 3,60 per kilo, mens GSF sin realiserte pris er opp NOK 7,70 per kilo.

- Differansen skyldes i all hovedsak høyere priser på kontrakter, skriver de i børsmeldingen.

Kontraktsandelen for Norge var 18 % i Q2 2017. Denne andelen forventes å bli 32 % i Q3 2017. For 2017 som helhet er kontraktsandelen estimert til 25 %.

Selskapet oppsummerer følgende hovedtrekk for andre kvartal 2017 :

  • Resultatvekst drevet av høye priser.
  • Solid finansiell stilling   * Stabil produksjon i Norge og BC.
  • Lus- og algeutfordringer på Shetland.
  • Tildelt en ny lokalitet på i Finnmark.
  • To lokaliteter ASC sertifisert.
  • Sikret eierandeler i stor smolt produksjon i Finnmark og Rogaland.