Illustrasjonsfoto: Grieg Finnmark.

Grieg med lus i utlandet og fortjeneste i Norge

Årsrapporten til Grieg Seafood viser luseutfordringer på Shetland og i Canada, mens driftsresultatet i Norge mangedoblet seg i 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet som hadde 654 ansatte produserte 64 727 tonn i løpet av 2016. Til sammen ble årsresultatet på drøye 1,2 milliarder kroner i overskudd, i sammenligning med 2015 da selskapet kun endte med et overskudd på 4,4 millioner.

Høye lusetall på Shetland og i Canada

Men ikke alt er rosenrødt hos oppdrettsselskapet ifølge årsrapporten. Selskapet har selv satt som langsiktig mål å være under den norske lusegrensen på 0,2 kjønnsmodne hunnlus, også som i utlandet, men det er fortsatt en vei å gå viser tallene (se figur).

Gjennomsnittlig månedlig nivå av kjønnsmodnehunnlus i hver region til Grieg Seafood. Figur: Grieg Seafoods årsrapport 2017.

Lusesituasjonen i Canada påpeker de blant annet at skyldes manglende virkning av lusebehandling, samtidig som de jobber med å få på plass flere behandlingsmetoder.

- I BC intensiverte vi i 2016 arbeidet med å få godkjent hydrogenperoksid som behandlingsmetode, heter det i rapporten.

- Utviklingen i BC er imidlertid noe bekymringsfull da nivået gjennom året har økt og vi ser at ett enkelt område har fått et lusepåslag med nedsatt følsomhet for emamektin, skriver selskapet videre.

På Shetland er situasjonen en annen.

- I Skottland har vi en situasjon der det generelle lusenivået er høyere enn i de andre regionene men lusetallene har gått noe ned i 2016 i forhold til 2015, men det er store lokale variasjoner.

Eventyrlig vekst i driftsresultat i Norge

I Norge har selskapet nesten femdoblet driftsresultat i forhold til 2015, samtidig som driften i Shetland har gått fra negative til positive tall (se figur).

Det totale slaktevolum i 2016 var på 18 367 tonn, som er en økning på 21% fra 2015 i Rogaland

I Finnmark var på 22 104 tonn, som er 13% høyere enn 2015.

Driftsresultat for Grieg Seafoods ulike regioner de siste tre årene. Figur: Grieg Seafoods årsrapport 2017.