Vogar stamfisk og inkubasjonssenter, Island. Foto: Stofnfiskur.

Grieg NL skal levere triploid rogn til Canada

Grieg NL har inngått en eksklusiv langsiktig avtale med Benchmark Genetics for levering av 22 millioner triploid rogn til Canada. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet, som har et anlegg under bygging på østkysten av Canada, har inngått en eksklusiv femårsavtale om kjøp av rogn fra det Benchmark Holdings eide selskapet StofnFiskur HF på Island.

Det melder selskapet i en pressemelding. 

I perioden vil det bli levert over 22 millioner rognkorn til Grieg NL sitt nye anlegg. Leveransene vil starte i 2019.

Rudi Ripman Seim, fiskehelsesjef i Benchmark Genetics. Foto: Benchmark.

Grunnet strenge miljøkrav fra de Canadiske myndigheter, skal rognen som leveres gi steril laks (triploid), slik at den ikke kan etablere seg dersom rømming skulle skje. Rognen er genetisk selektert for tilvekst, kvalitetsegenskaper og økt resistens mot en rekke sykdommer. Produksjonen hos StofnFiskur på Island foregår i landbaserte anlegg med den høyeste standard av biosikkerhet.

– Vi har hatt tett dialog med Grieg NL siden 2016 for å bistå dem i å få konsesjoner for produksjon i Placentia Bay, New Foundland. Grieg NL er nå i sluttfasen med å gjennomføre miljøpåvirkningsstudier – EIS- og vi er trygge på at alt ligger til rette for at Grieg NL skal motta sine konsesjoner, sier fiskehelsesjef i Benchmark Genetics, Rudi Ripman Seim.

Grieg NL har investert store beløp i prosjektet, og konsesjonstilgangen er selvsagt nøkkelen til å få sluttført prosjektet. Forutsatt at prosjektet blir fullført, vil Benchmark Genetics være eneste utenlandske selskap som får levere laksegenetikk til Canada.

– Fra Benchmark sin side, er vi veldig stolte over at nok en stor internasjonal oppdrettsaktør har valgt ett av våre avlsselskaper som leverandør av genetisk materiale, sier Jan-Emil Johannessen, leder av divisjonen Benchmark Genetics.

– Bærekraftig vekst går hånd i hånd med bevaring av miljøet, og vi er veldig fornøyde med å kunne levere løsninger som tilfredsstiller markedets krav, avslutter han.