Fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Gustav Erik Blaalid.

Grillet i spørretimen

Denne uken ble Fiskeriministeren under Stortingets muntlige spørretime, spurt av Miljøpartiet De Grønnes, Rasmus Hansson om hva som ble gjort for å redusere bruken av kjemikalier mot lakselus og hvordan han mener næringen skal vokse etter Frøya-skandalen. -  Jeg vil ikke, og jeg tror heller ikke det er noe politisk flertall for å forby bruk av legemidler til fisk i sjøen, svarte Per Sandberg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hansson uttalte at kjemikalier mot lakselus har eksplodert de siste årene, og at disse så tømmes i sjøen, og ga deretter ministeren følgende spørsmål:

- Kan statsråden garantere at han vil gripe inn og stanse tømming av skadelige kjemikalier i sjøen?

Fiskeriminister Per Sandberg svarte at forskere ikke har funnet sammenheng mellom kjemikalier og rekedød.

- Vi har vurdert å redusere bruk av kjemikalier selv om forskerene ikke har klart å påvise en sammenheng mellom disse kjemikaliene og rekedød, sa fiskeriministeren.

Han viste til at forskningen avdekket at krepsdyr i nærheten blir påvirket, men at effekten er kortvarig. Ei heller om fiskelarver blir påvirket.

- Jeg vil ikke, og jeg tror heller ikke det er noe politisk flertall for å forby bruk av legemidler til fisk i sjøen. Bortsett fra flubenzuron, der jeg har foreslått særlige restriksjoner på bruk, svarte Sandberg.

Situasjonen på Frøya

Videre tar Hansson opp situasjonen i Frøya i høst, der det ble meldt om høye lusetall og relatert dødelighet.

- Mener fortsatt Sandberg at en femdobling av næringen er forsvarlig?

- Nå skal det komme et nytt vekstregime fra 2017, innenfor lagt rammer som er veldig streng for å få vekst i framtida. Nå er ikke næringen helt på linje med regjeringen og tilbudet der.

- Jeg har også lagt på plass et tilbud om 5 % vekst, ut fra meget stramme i forhold til lus. Det er lakselusen som er et kriteriet for vekst.

Sandberg pekte på at det ikke er regjeringen som mener det kan skje en femdobling, men at det er mulig ifølge forskningsmiljøene.

- Det er en mulighet med en femdobling av eksportverdien innenfor sjømat. Men det innebærer mye annet.

Sandberg nevnte så blant annet teknologiutvikling, det er ikke bare laks alene også kvalitet på hvitfisk og mye annet.

Hansson trekker så fem at næringen utvikler resistens mot behandlingsmetoder ved å ha så mange verter eksponert for patogener, for så å komme inn i en situasjon:

- Som bare kan løses ved at vertsdyra, altså laksen skilles fysisk fra parasitten. Er statsråden enig om at tiden er kommet for å gå hardt inn for lukkede anlegg?

- Helt enig med Rasmus Hansson, jeg er veldig optimistisk, fikk akkurat svar på utviklingkonsesjoner. Det går nettopp på det Hansson er inne på. Lukkede anlegg som fysisk skiller vert og parasitt. Også leverandør industrien til dagens merder. Denne regjeringen har lagt til grunn at det er vederlagsfritt med oppdrett på land, avsluttet fiskeriministeren.

  • Se video fra muntlig spørretime her.