Laks i kar. Foto Nofima

Håndbok i fiskevelferd er klar

Dubrovnik: Håndboken i Fiskevelferd man har jobbet med siden 2015 er nå klar til bruk på merdkanten. – Boken skal gi oppdretterne et verktøy for å måle fiskevelferden på anlegget under ulike driftsoperasjoner, sa Chris Noble som har vært prosjektleder for Fishwell.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Prosjektet som har hatt en finansieringsramme på 7 millioner kroner fra FHF ble presentert på EAS-konferansens siste dag.

- Håndboken er for øyeblikket kun på norsk, men innen en måned håper vi å ha den på engelsk også, sa Noble.

Chris Noble har ledet arbeide med å utvikle velferdshåndboken FISHWELL.

Fiskevelferd har det etter hvert blitt forsket en god del på, men mye av kunnskapen er spredt over et bredt spekter av kilder, som kanskje ikke er lett tilgjengelige for oppdretteren og andre sluttbrukere.

- Informasjonen i litteraturen kan også ofte trenge evaluering og fortolkning før den er egnet til bruk på et oppdrettsanlegg. Når oppdretteren nå har denne informasjonen lett tilgjengelig, må den implementeres i produksjonen, sa han.

WIer, OWIer og LABWIer

Noble mener måling av fiskevelferd kan være utfordrende, og at verktøyene som er tilgjengelige for denne evalueringen er ikke egnet for alle arter eller alle livsstadier.

For å vurdere fiskevelferd i dag bruker man såkalte velferdsindikatorer (WIer).

Velferdsindikatorer som er egnet for oppdrett, kalles operative velferdsindikatorer (OWIer) eller laboratorievelferdsindikatorer (LABWIer).

- OWI er praktiske indikatorer som er egnet for bruk på anlegget og lett brukt sammen med daglig drift. LABWIs krever at en prøve sendes til et laboratorium, og testresultatene gir oppdretteren en robust indikator for fiskens velferd innen en rimelig periode, forklarer han.

Basert på vitenskap

Målet med FISHWELL-håndboken er å gi brukeren riktige tilpassede indikatorer - og verktøy for måling av velferd hos oppdrettslaks, basert på vitenskap.

For å gjøre dette, gir håndboken en oppdatert vitenskapelig «state of the art» om laksens velferdsbehov i ulike livsstadier og relaterer disse behovene til ulike velferdsindikatorer. Det skisseres deretter hvilke indikatorer fra velferdsverktøyskassen som er mest hensiktsmessige å bruke i forskjellige oppdrettssystemer eller rutiner.

- Det kan hjelpe lakseoppdretterne til å identifisere hvor deres produksjon står i forhold til det spesifikke velferdsbehovet for fisken og gir dem mulighet til å identifisere områder med der de utøver beste praksis, men også identifisere praksis, risikofaktorer eller flaskehalser som kan ha en negativ innvirkning på fiskenes velferd.

Bokens innhold er i tre deler:

  • Den ene delen beskriver Noble som et oppslagsverk når det gjelder velferd hos laks.
  • Den andre delen er brukerguider for hhv ulike oppdrettsystemer,som for settefisk, ras, lukket merd, åpen merd osv.
  • Den tredje delen er brukerguider for ulike operasjoner som skjer innenfor vanlig drift i sjø.

Man har også utviklet et eget scooringssystem for skader.