Haukåsvatnet. Foto: Bergen kommune/ VigdisTønnessen

Håpet vokser for elvemuslingen

Elvemuslingen i Haukåsvassdraget i Bergen kommune risikerer å bli asfaltert bort gjennom utbygging av ny godsterminal. Nå er håpet for dens fortsatte eksistens styrket gjennom et vedtak i Bergen AP.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I Haukåsvassdraget i Bergen er det investert 4 millioner kroner årlig siden 2011 i et kultiveringsprosjekt for i redde den rødlistede elvemuslingen (sårbar). Et av lokaliseringsforslagene for ny godsterminal i Bergen er nettopp i dette området der vassdraget er.

Nå har styret i Arbeiderpartiet i Bergen enstemmig vedtatt at Rådal-alternativet er det beste for ny godsterminal. Ettersom AP er det desidert største partiet i flertallsbyrådet i Bergen, skal det mye til for at Bergen kommune vil trosse dette vedtaket.

– Dette er en vanskelig sak. Det er store utfordringer knyttet til alle alternativene for lokalisering av godsterminalen. Styret mener at Rådal-alternativet er det beste av de lokaliseringene som er foreslått i Jernbaneverkets utredning. Vi har lagt vekt på at Unneland er et levende bygdesamfunn. Her vil godsterminalen kreve at en river 40–50 hus og raserer dyrket mark. Det ønsker vi ikke. Tilsvarende mange hus står også i fare på Hylkje. I tillegg vil godsterminalen true elvemuslingene der, sier Arbeiderpartiet i Bergens leder Hallgeir Utne Hatlevik i en pressemelding.

Men selv om Bergen kommune skulle vedta å gå for et annet alternativ enn det som vil ramme elvemuslingen er ikke saken avgjort med det. Det endelige vedtaket er det nemlig regjeringen som skal gjøre, kommunens rolle i det hele er å avgi høringsuttalelse om spørsmålet.

Flere har imidlertid påpekt at en bred konsensus i bystyret om plassering vil veie tungt. Skulle det sprike mellom partiene vil rådet fra kommunen veie tilsvarende mindre.