Rengjøringsutstyret i sving. Foto: Hallgeir Solberg

Hallgeir Solberg AS vil øke fiskehelsen

KORAL er en ny satsing fra selskapet som produserer rengjøringsutstyr for oppdrettsanlegg og havbunn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Selskapet hevder i en pressemelding at KORAL skal bidra til økt fiskehelse, fiskevelferd og økt lønnsomhet for oppdretter, ved at begroingen reduseres og sykdommer forebygges, og karantenetiden mellom generasjonene i anlegget kan reduseres. KORAL skaper godt miljø i-, under og rundt merden, sier selskapet.

Bedre miljø

KORAL er utstyr for rengjøring av oppdrettsanlegg med oppsamling av avfallet fra prosessene.

KORALs munnstykke, med roterende børster, føres langs flatene som skal rengjøres, som løsner og suger opp begroing, alger, lus og parasitter mm. Denne massen blir pumpet (suget opp) gjennom slanger opp i båt. I båten skal massen filtreres før den fraktes bort for viderebehandling, til gjødsel eller bioenergi.

Med denne metoden vil omtrent ingen ting av groe, luseegg og larver virvles ut i vannmassene, og miljøet i nota vil være som normalt under rengjøringsprosessen, hevder de. Metoden reduserer også miljøbelastningene i havet under/rundt oppdrettsanlegg, i følge pressemeldingen.

Veien videre?

Hallgeir Solberg AS har utviklet ejektoren og munnstykkene, og det er søkt patent på konseptet. Det er gjennomført en pre-test for å teste sugeeffekten, denne var utmerket, sier selskapet selv.

Arbeidstegninger er utført av Handfast AS, Leksvik Det er inngått en intensjonsavtale om leie av filter fra Salsnes Filter AS, i test perioden. Det er også inngått en intensjonsavtale med BIORETUR om innsamling av avfallet.

I disse dager (Per 6.3.2018) er det innvilget bidra fra Distriktsforsk. for dokumentasjon av løsnet materiale. Sintef Osean vil foreta denne testingen. Det er søkt Innovasjon Norge om midler fra Miljøteknologiordningen. Testing av prototype er gjennomført. Utfordringene nå er å finne samarbeidspartnere som vil bidra til utvikling og kommersialisering av produktet.

Selskapet mener at Koral har et poensiale på ca. 1000 aktive laksekonsesjoner i Norge, ca. 5 lokaliteter pr KORAL Dvs. Ca. 200 solgte enheter i Norge, pluss utlandet.