Geir Ove Ystmark under Sjømat Norge sin årskonferanse 2018. Foto: Therese Soltveit

- Har fått årskonferansen tilbake slik vi vil ha den

Sjømat Norge direktør Geir Ove Ystmark sier til Kyst.no at årskonferansen til Sjømat Norge igjen er blitt slik de ønsker å ha den.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Med det, mener jeg at vi har gjenskapt årskonferansen som et politisk verksted for medlemmene. Fokuset vårt er at medlemsbedriftene skal få tid til å snakke sammen og dele erfaringer. Så i årets program har vi derfor satt av mer tid til at de skal jobbe i grupper på våre lukkede møter, og lagt mindre vekt på konferanse-delen.

Mer dialog

Ystmark påpeker at det allerede er mange havbrukskonferanser, så fokuset disse tre dagene er å samle medlemsbedriftene for at de uformelt kan snakke sammen og dele erfaringer, som jo er det viktigste for organisasjonen. 

- Så langt har vi satt oss ned og diskutert hva vi må gjøre for å nå FNs bærekraftsmål i 2030, og medlemmene har hatt god dialog, sier han.  

Samlingen går over tre dager, der Sjømat Norge tirsdag arrangerte til en sosial kveld for medlemmer og inviterte studenter. 

- Slike uformelle samlinger er viktig for å skape en god dialog og at bedriftene kan blir kjent, konstaterer Ystmark. 

Visjoner på flere områder

I dag, på dag to av Sjømat Norge sin samling starter konferanse delen som har fokus på #Sjømat 2030.

På et pressemøtet i forkant av årskonferansen viste Ystmark til at de 550 medlemsbedriftene i Sjømat Norge som har samlet seg bak en ambisiøs visjon som slår fast at den norske sjømatnæringen skal være en globalt ledende produsent av sunn mat. Les mer om sjømatvisjonen her.

- Vi skal levere sjømat, marine ingredienser, produksjonskompetanse og teknologi i verdensklasse. Gjennom bærekraftig produksjon og innovasjoner skal norsk sjømatnæring være Norges viktigste bidrag til å nå FNs bærekraftsmål, uttalte han.

Visjonen som først ble lagt frem under Aqua Nor i fjor, på hvordan man best kan innfri FNs bærekraftsmål, sier han var litt vel dristig.

- Vi har tatt noen runder siden Aqua Nor og landet på at vi justerer visjonen litt. I dette arbeidet har vi samarbeidet med forskningsmiljøene og dyrevernsmiljøer, fiskerne og oppdretterne og mange flere, hvor vi har fått gode innspill fra alle aktørene, opplyser Sjømat Norge direktøren. 

- Mer foredling kan gi arbeidsplasser

Ystmark peker deretter på at foredlingen i Norge må økes.

- 12.000 arbeidsplasser er det i foredlingsnæringen i Norge i dag, men Sjømat Norge har ambisjoner om at det skal bli flere. Vi ønsker mer foredling i Norge og på denne måten kan man skape flere arbeidsplasser. Norge trenger 300.000 flere jobber i fremtiden, og innen økt foredling er det et stort potensial, påpeker han.

Konkret tall på hva som er realistisk innen foredlingsjobber, mener han er vanskelig å svare på. men påpeker at dersom tollavtalene i Europa blir bedre kan man forvente at halvparten av de 30.000 stillingene innen foredling i Europa kan overføres til Norge.

Han peker på at automatisering av produksjonen er en av metodene som må på plass, samt løsninger der selskapene fokuserer på sluttkonsumenten.