Slik ser tomten der Ecofisk skal bygge sitt landbaserte postsmolt og matfisk-anlegg på Espevik i Rogaland. De skal produsere laks opp mot fem kilo. Planlagt byggestart er neste år og første fisken er planlagt skal produseres i 2022. Foto: Ecofisk.

- Har fått tildelt Norges største landbaserte matfisktillatelse

Ecofisk skal produsere postsmolt og landbasert laks opp til fem kilo. Daglig leder sier til Kyst.no at de har blitt tildelt Norges største matfisktillatelse på land. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

LinkedIn meldte nylig selskapet at de nå har fått produksjonstillatelse.

- Ecofisk AS er veldig glade for å kunngjøre at de har mottatt tillatelse for 40 000 tonn årlig lakseproduksjon med RAS-teknologi på vårt anlegg i Tysvær i Rogaland. Konsesjonen er for smolt, postsmolt og slakteklar fem kilos laks, skriver COO Rustan Lundqvist. 

- Tillatelsen gir oss rom for utvikling

Bjørn Inge Staalesen, daglig leder i selskapet sier til Kyst.no at produksjonstillatelsen har vært avgjørende for realisering av prosjektet.

Bjørn Inge Staalesen, daglig leder i selskapet sier til Kyst.no at produksjonstillatelsen har vært avgjørende for realisering av prosjektet. Klikk for større bilde. Foto: Ecofisk.

- Arealene vet vi er meget godt egnet til landbasert formål og vi har selvfølgelig vært spent på om myndighetene ville gi oss tillatelse til å behandle hele området under ett. Tillatelsen vi har fått gir oss rom for å utvikle oss som selskap og bidra med erfaring og utvikling av landbasert matfiskproduksjon i årene fremover. Vi mener høyt fokus på biosikkerhet og fiskevelferd er nøkkel til sikker lakseproduksjon, og landbasert matfiskproduksjon adresserer de største miljøbegrensningene vi har for økt produksjon i bransjen i dag, opplyser han.

Norges største

I mars i år fikk Ecofisk AS omregulert området til landbasert oppdrett som en ideell gjenbruk av området.

- Basert på planer om en trinnvis utbygging av området, har Ecofisk nå fått tildelt Norges største landbaserte matfisktillatelse med inntil 40.000 tonn årlig produksjonskapasitet, sier Staalesen til Kyst.no. 

Espevik er et stort steinbrudd utviklet gjennom mange år og Staalesen sier de nå er i avslutningsfase. Området fremstår i dag som et 300 000 kvm planert sjønært område med eget kaianlegg til Boknafjordsystemet i Rogaland.

Anlegget skal ligge i Espevik i Rogaland. Her ser du en 3-D skisse av det planlagte anlegget som skal ha oppstart i 2022. Illustrasjon: Ecofisk.

- Området er ferdig planert for oss til å begynne grunn og infrastrukturarbeidet. Vi regner med at 2020 går med til prosjektering sammen med nøkkelleverandørene. Planlagt oppstart byggearbeid er i 2021, forklarer Staalesen. 

Anlegget mener han har en ideell lokasjon i Rogaland med nærhet til EU - verdens største laksemarked med stadig sterkere fokus fra myndigheter og konsumenter på bærekraftig matproduksjon.

- Regionens sterke leverandørnettverk er nøkkelen til effektiv produksjon og fiskevelferd og regionen er blant verdens sterkeste sjømat-, havforskning- og teknologi klynge. Sentral plassering og med god tilgang til personell med nøkkelkompetanse er avgjørende for god produksjon, påpeker han. 

Oppstart 2022

Prosjektet baserer seg på RAS teknologi fra kjente leverandører, og selskapet planlegger for oppstart settefisk i 2022.

- Produksjonstillatelsen gir stor fleksibilitet i forhold til andel post-smolt og mafiskproduksjon, sier Bjørn Inge Staalesen avslutningsvis.