Telling av lakselus. Foto: Mattilsynet.

Har funnet en "kinderegg-metode" som tar 100 % av resistente lus

Ved å kombinere to kjente behandlingsformer, mener Benchmark de har funnet en metode som gjør tre ting. Den både forbedrer lusebehandlingen betydelig, reduserer resistensutviklingen, og bedrer fiskevelferden. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Metoden går i korthet ut på kombinere vann med svært lav salinitet sammen med lusemiddelet azamethiphos.

- Resultatene underbygges av erfaringene hos våre kunder i felt. Vi tror på det å dele nyttig informasjon med industrien så tidlig som mulig, særlig når funnene er så overbevisende som her, skriver Benchmark i en pressemelding.

De påpeker at omfattende studier fremdeles pågår og mer data vil komme.

Metoden de har valgt å kalle "Salmosan Vet Alt-i-En" en behandling som utnytter synergien mellom vann med lav salinitet og lusemiddelet azamethiphos for å maksimere effekten mot lakselus og for å bedre fiske velferden gjennom å minimere stress. Prosessen er patentsøkt.

- Det har blitt søkt om patent etter en juridisk gjennomgang. Dette har blitt gjort som et beskyttende tiltak for industrien, og vil ikke bli påvirke dem som bruker metoden, skriver de.

Lav salinitet er her definert som mellom 1 og 3 promille. Vanlig sjøvann inneholder i våre strøk ca 32-35 promille.

- Et så lavt saltinnhold oppnåes når laks flyttes fra saltvann og flyttes over til en ferskvanns-behandling f eks i brønnbåt. Behandlingen påvirker alle stadier av multiresistente lakselus. Våre feltforsøk viser opptil 100 % effekt, skriver de.

Knekker resistent lus

De skriver vider at lusepopulasjoner som tidligere har vist en kraftig nedsatt følsomhet mot azamethiphos, har vært behandlet med stor suksess med opptil 100% effekt ved hjelp av dette programmet.

Erfaringene til nå viser at det optimale regime er en badebehandling bestående av tre timer i lav salinitet, med azamethiphos tilført de siste 60 minuttene - altså en total behandling på tre timer.

- Programmet vil vesentlig redusere tiden fisken trenger å være under behandling og vil dermed minske stresset på fisken og gjøre behandlingene mer tidseffektive, skriver de.

De understreker at det er viktig at man overholder tre timers behandlingstid og en korrekt dosering, som er 0,2 mg Salmosan per liter vann i 60 minutter.

- Kortere tid eller lavere dose vil resultere i redusert effekt og vil trolig bidra til utvikling av resistens til både ferskvann og azamethiphos, skriver de.

Benchmark sier en kortere behandlingstid har vist noe effekt på noen stadier i laboratorieforsøk. Derimot har disse resultatene ikke blitt underbygget av kommersielle feltforsøk og vil trolig ikke ta knekken på de juvenile stadiene av lus.

- Vi har med denne metoden erfart ekstremt positive resultater og våre folk i felten har også verdifulle erfaringer vedrørende vannkvalitet parametre som oksygen, CO2 og NH3/NH4. Det er avgjørende at dette overvåkes og ekstra årvåkenhet er nødvendig når man behandler fisk over lengre tid. Vi anbefaler at fiskehelse-personellet diskuterer dette med oss før man setter i gang, skriver selskapet.