Norwegian Fish Company har ambisjoner om å øke lakseproduksjonen i 2019. Foto: Norwegian Fish Company.

- Har gått rivende raskt

Norwegian Fish Company har i sitt første driftsår produsert 200 000 kilo laks. Ambisjonene for neste år er en produksjon på 20 000 kg per dag, fordelt på laks og hvitfisk.  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Jørn-Gunnar Jacobsen, administerende direktør i Norwegian Fish Company (NFC) sier de overtok et tomt fabrikklokale i Gamvik kommune for 18 måneder siden (30 juni 2017), og etter dette har det gått rivende raskt for produsenten.

- Vi hadde planlagt å kunne starte opp både lakseproduksjonen og hvitfiskproduksjonen rundt påske, og det gjorde vi til tross for at mye ikke var på plass. Siden leveranser av flere enkeltelementer i linjene har vært forsinket, kom vi ikke ordentlig i gang før i september, opplyser han til Kyst.no. 

Jørn-Gunnar Jacobsen sier de vil øke produksjonen til neste år. Klikk for større bilde. Foto: Norwegian Fish Company.

- Hypermoderne utstyr

Han mener det er utfordrende å finne ledere og ansatte med kompetanse på det hypermoderne utstyret de har installert.

- Vi har i stor grad vært nødt til å lære opp både ledere og ansatte gjennom en trinnvis økning av produksjonen, støttet av leverandørene. Spesielt på software-siden er det utfordrende kompetansemessig, og det er mye som skal læres for at flyten i linjene, innregistrering av varer, lagerkontroll med mer, flyter optimalt, opplyser han.

Jacobsen mener det går bedre og bedre for hver uke, og sier de nærmer seg de kapasitetene som de har beregnet for produksjonen.

- Det vil fortsatt være behov for endel investeringer for å øke effektiviteten på begge linjer, som økt automatisering, ekstra pakkestasjoner og slike ting som vi med overlegg har ventet med til vi har sett hvor vi får størst effekt av slike tiltak.

Les også: Norwegian Fish Company lanserte ny merkevare

Mer produksjon

Selskapet opplyste i starten at de hadde ambisjoner om å produsere 6000 tonn fisk i 2018. Av laks har selskapet ved utgangen av november produsert ca 200 000 kg, og på hvit fisk pr dd ca 750 000 kg over egen kai. Totalt med innkjøpt hvitfisk ca 1 000 000 kg fisk.

Jacobsen sier de til neste år vil øke produksjonen opp mot ca 20 000 kg pr dag, jevnt fordelt på hvitfisk og laks.

- I perioder med god tilgang på hvitfisk vil vi kjøre to skift, og i august måned trolig bare laks. For å klare dette må vi bemanne opp fabrikken. Vi har i år med usikker tilgang på hvitfisk hatt vekselbruk på ansatte og flyttet fol de enkelte dagene mellom hvitfisk og laks. Neste år vil vi bemanne opp for parallell drift på begge linjer.

I tillegg til dette sier han at de må investere noe i økt frysekapasitet for å kunne ta ut verdien av restråstoff på begge linjer.

- I dag har vi platefryser på hvitfisk, men kan ikke pga smittefare ta rødfisk produkter inn dit for innfrysing. Vi vil også som sagt vurdere noe økt automatisering og økt pakkekapasitet for butikkpakkede produkter.

Må låse priser

Jacobsen sier de ser at selskapet trenger en ressurs på innkjøp av laks, og forutsigbare avtaler med lakseprodusenter.

- Dette er uhyre viktig siden vi må låse priser med retailere og kan kun justere priser til kunde to ganger pr år. Vi er også i markedet for å hente inn flere på eiersiden som ønsker å investere inn i et selskap med ambisiøse strategiske planer.

I NFC er det nå ni ansatte, seks i Oslo og tre i Tromsø, og i datterselskapet Finnmark Fisk er det nå ca 40 ansatte som jobbe på fabrikken.