Sterner AS og Grønn Gjødsel AS har inngått samarbeidsavtale om avhenting og bearbeiding av fiskeslam. Fra venstre: Bjørn Rune Heen (Sterner AS) og Lars Evju (Grønn Gjødsel AS). Foto: Sterner AS

Har inngått avtale om fiskeslam med selskap på Østlandet

Sterner har inngått en samarbeidsavtale med et selskap på Østlandet om avhenting og behandling av fiskeslam fra oppdrettsanlegg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Dette forteller Sterner AS forteller i en pressemelding, og samarbeidsavtalen er inngått med Grønn Gjødsel AS. Grønn Gjødsel AS holder til på Rakkestad nær Fredrikstad og avtalen innebærer en kostnadsfri avhending av slam fra Sterner AS sine prosess anlegg.

Bidrar til sirkulærøkonomi

Avtalen sikrer ifølge meldingen at oppdrettere med leverte slambehandlingsanlegg fra Sterner AS, vil kunne levere tørket slam kostnadsfritt til anlegget i Rakkestad.

- Vi ønsker å være med for å bidra til sirkulær økonomiske løsninger sier: salgsansvarlig for slam og biogass anlegg i Sterner AS -  Bjørn Rune Heen.

Han forteller videre forteller Heen at avtalen er bygget opp slik at Grønn Gjødsel AS, dekker transport og leveranse til eget anlegg.

Tørket slam fra Sterner AS sine kunder, har førsteprioritet i leveransesammenheng.

– Det er oppdretter som eier resursen som slammet utgjør og eventuelle andre økonomiske forhold avtales direkte mellom oppdretter og Grønn Gjødsel, sier Heen.

Synergieffekt

Daglig leder i Grønn Gjødsel AS, Lars Evju er på sin side veldig fornøyd med avtalen som bringer en forutsigbarhet og en høy kvalitet, på slammengden han benytter som tilleggsstoff i gjødselproduksjonen.

– Valget av samarbeidspartner er ikke tilfeldig, forklarer Evju.

Han legger til at oppdrettere som benytter Sterner anlegg ligger langt høyere i næringsstoff og en bedre konsistens kontra de andre leveranser som de har testet.

- Vi satser begge på at dette skal gi oss en synergieffekt og lar oss felles være med på en bærekraftig utvikling av biprodukter fra oppdrettsanlegg, sier både Heen og Evju.