Bassenget er i sjøen og blir festa til merden det er fortøydd i. I bakgrunnen ser du brønnbåt fra Norsk Fisketransport. Foto: Plany.

- Har jobbet hardt for lønnsomme løsninger

Plany har nylig satt ut det første ferskvannsbassenget av den nye typen (V2) i Djupvika i Nord-Trøndelag. - Vi har tatt et stort steg i riktig retning, forteller markedssjef Kenneth Brandal, og påpeker at ferskvann også i fremtiden ses på som elementært både innen lakselus-bekjempelse og AGD-behandling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Brandal forteller at de siden januar 2014 har utviklet ferskvannsbasseng for lagring av ferskvann til havbruksnæringen.

- Det første typen ble kommersiell i oktober 2014, og parallelt med produksjon av disse bassengene har vi videreutviklet konseptet frem til der vi er i dag. Det er gjennomført flere forbedringer, forteller markedssjefen til kyst.no.

- Versjon 1 (V1) hadde sine begrensinger og det er gjerne slik at man som leverandør stadig kan forbedre noe. Men den nye versjonen (V2) vet vi at vi har det beste i dagens marked. Totalt har vi nå rundt 25 basseng i sving, legger han til.

Flere forbedringer

Utviklingen av V2 har ifølge Brandal vært svært omfattende.

- Men kort oppsummert kan vi påpeke at det er forbedret styrke på presenningen, vi har et mer brukervennlig design, og vi har forstått en del av fysikken når det gjelder lagring, løfting og overføring av ferskvann. Når man har seks millioner liter som skal ivaretas i røffe forhold er det bare ikke enkelt, forklarer han.

Kenneth Brandal, markedssjef i Plany. Foto: Olav Thokle.

Utfordringen gjennom den nyeste utviklingen har ifølge markedssjefen vært å holde vekten på materiale lav samtidig som det skal være tett og ha ekstrem styrke.

- Hovedprinsippet er jo at vi skal ha ferskvann oppi presenningen og sjøvann på utsiden og samtidig gjøre det så brukervennlig som mulig. Vi har nå fått det til og tatt et stort steg i riktig retning, men det har ikke vært lett. Vi har jobbet hardt for å skape et lønnsomt produkt for kunden, konstaterer han.

Videre påpeker Brandal at ferskvann også i fremtiden ses på som elementært både innen lakselus-bekjempelse og AGD-behandling.

- Vi vet at ferskvann er den mest effektive behandlingen mot AGD og vi vet at det virker godt mot lakselus. Ved at overføring av vann fra basseng til brønnbåt også bare tar en time er det også kostnadseffektivt for oppdretter, samtidig som vi vet at ferskvann er bra for fiskevelferd i forhold til flere andre alternativer, informerer han.

Men selv om V2 er kommet på banen roer ikke leverandøren seg ned av den grunn.

- Vi vil fortsette utvikling innen alt vi driver med. Som leverandør må vi passe på å aldri bli ferdig med akkurat det, konstaterer han.