Lerøy har så langt behandlet langt mindre mot lus enn på samme tid i fjor.

Har redusert antall lusebehandlinger vesentlig, men lusekostnadene er fortsatt høye

- Vi har redusert antall behandlinger i vesentlig i 2016 sammenlignet med samme perioder i 2014 og 2015, og vi er styrket i troen på at de tiltak og investeringer vi har iverksatt gir en positiv effekt, melder Lerøy. Men kostnadene forbundet med lusekontroll er fremdeles betydelige.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I førstekvartalsmeldingen fra Lerøy beskriver de en lusesituasjon som koster dem dyrt.

- Konsernet er i en overgangsfase med ekstraordinært høye direkte og indirekte behandlingskostnader sammen med økende kostnader til forebygging, skriver de.

Endelig nok rensefisk

De har blant annet investert mye i bruk av rensefisk, og melder om gode effekter av dette.

Illustrasjonsfoto: Rognkjeks. Foto: Therese Soltveit

- En betydelig økt satsing på rensefisk ble initiert i 2013/14 og først nå i løpet av inneværende år har konsernet tilgang på det antall rensefisk det mener er nødvendig. Konsernet er imidlertid ydmyk for at oppdrett av rognkjeks er i oppstartsfasen og at det derfor må påregnes uforutsette hendelser. Vi mener at det vil komme forbedringer i både produksjon og bruk av rognkjeks som gradvis vil gi positive effekter i produksjonen av laks og ørret, kommer det frem.

Øker kapasiteten på andre luseverktøy

Lerøy investerer også i andre verktøy for å optimalisere produksjonen. I kvartalsmeldingen nevner de mekanisk rensing og ferskvannsbehandling.

- Konsernet vil gjennom 2016 få tilgang til betydelig mer brønnbåtkapasitet som vil øke kapasiteten til å gjennomføre ferskvannsbehandling, samt betydelig større kapasitet for mekanisk rensing.

Færre behandlinger

Investeringene som gjøres vil naturlig nok medføre at kostnadene forbundet med forebygging vil øke i 2016.

- Men konsernet ser det som positivt at antall behandlinger så langt i 2016 er betydelig lavere enn tilsvarende periode i 2015 og 2014.

De sier de er videre styrket i troen på at tiltakene har en effekt, og at kostnader forbundet med behandling dermed vil falle i 2016 sammenlignet med tidligere år.