Illustrasjonsfoto. Biofilter i RAS-anlegg.

- Har utviklet raskere vannprøvetaker

Utstyrsleverandøren Sigum Fagerberg har utviklet en oppgradert vannprøvetaker som skal kunne gi havbruksnæringen raskere vannprøver. Den skal også sikre at det automatisk blir tatt prøver, samt loggfører all informasjon. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sigum Fagerberg har flere typer vannprøvetakere, og melder nå at de lanserer en forbedret versjon av den vegghengte modellen deres.

Stig Jarle Johansen. Foto: Privat.

Til kyst.no sier produktansvarlig Stig Jarle Johansen, at de nå har lansert en vannprøvetaker som kan gi raskere resultater.

- En vannprøvetaker brukes for å sikre at det automatisk blir tatt vannprøver fra utslippsvann fra alle slags industrier og renseanlegg, også i havbruksnæringen eksempelvis prosessvann fra rensefisk-anlegg, slakteri, smoltanlegg, ballastvann fra skip og mye mer.

Vannprøvene påpeker han brukes for å dokumentere renhetsgrad fra partikler, kjemikalier, oljeinnhold, surhetsgrad etc.

- Vannprøvetakerne kan ta prøver fra eksempelvis pr tidsenhet (pr time eller døgn, klokkeslett eller ukedag), mengdeproporsjonalt (styrt fra mengdemåler f.eks. for hver 50m3 vann som slippes ut) eller styrt av signal fra f.eks. pumper, ventiler eller nivåmåling i en tank, forteller Johansen. 

Loggfører alt

Prøvetakeren påpeker han sikrer at det automatisk blir tatt prøver når det skal, og loggfører også når prøvene er tatt. Loggfilene tas enkelt ut til PC som dokumentasjon.

- På denne måten kan alle som slipper ut prosessvann dokumentere kvaliteten på vannet. Vannprøvene analyseres ved behov, og det er da en fordel å kunne dokumenter vannkvaliteten ved utslipp i tilfelle en hendelse som berører miljøet rundt anlegget, forteller han til Kyst.no.

Johansen sier det finnes mange typer vannprøvetakere, fra de aller enkleste med kun 1 prøveflaske, til større enheter med automatisk fylling av opp til 24 prøveflasker.

- Det finnes også modeller med automatisk tømming og rengjøring av flasker slik at det hele tiden vil være vannprøver fra siste 24 døgn tilgjengelig. Det leveres både portable og stasjonære enheter for nettspenning eller batteridrift, sier han til Kyst.no. 

Illustrasjonsfoto av vannprøvetaking.

Robust og enkel 

Den nye versjonen påpeker han er en robust prøvetaker som enkelt kan henges på veggen.

- Den kan levere vannprøver til et fritt utvalg av prøveflasker eller containere og kan benyttes sammen med frittstående kjøleskap ved behov. For å kunne ta en enkeltstående prøve raskt og enkelt, er prøvetakeren nå utstyrt med en hurtigknapp som omgående tar en prøve uavhengig av programstatus, forteller Johansen.