Oppdretter Elin Tveit Sveen sammen med datteren Gro Tveit Sveen. Foto: privat.

- Har vært krevende å håndtere lusesituasjonen

Juleintervju: Det er mange faktorer som bør bedres i havbruksnæringen i årene fremover, men problematikken rundt lakselus er den viktigste, mener daglig leder i Marø Havbruk, Elin Tveit Sveen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Hun forteller til Kyst.no at den største utfordringen i havbruksnæringen i år er at det har vært krevende å håndtere lusesituasjonen.

- Vi jobber knallhardt med å holde lusenivået, samtidig som vi må leve med et uforutsigbart regelverk med risiko for nedtrekk på 6 % og Mattilsynet som stadig kommer med nye signaler om hva de vurderer å endre og forby.

Ønsker å løse luseproblematikken

Både eksisterende og nye behandlingsmetoder, fiskevelferd, kostnader, HI modellen som beregner dødelighet på utvandrende smolt og uforutsigbart regelverk er noe Sveen mener det bør settes mer fokus på fremover. 

Elin Tveit Sveen er opptatt av at laksen skal ha det bra og steller dermed godt med de. Her har hun akkurat sjekket om den har lus, og gir den litt kos før den går tilbake til resten av gjengen. Foto: Privat.

 - Dersom du skulle fått et juleønske innvilget overfor havbruksnæringen, hva ville det vært?

- Er det et kortsiktig ønske blir det at vi raskt løser utfordringene med lakselus, svarer hun.

Skyter lus dag og natt

Sammen med E.Karstensen Fiskeoppdrett bruker Marø Havbruk laserteknologi for å bekjempe lakselus.

- Vi fikk de første laserne for fire år siden og har nå 16 stk. Laserne har vært gjennom en stor teknologisk utvikling i denne perioden og skyter lus dag og natt året rundt. Vi kombinerer laser og rensefisk og mener at dette fungerer godt sammen, legger Sveen til.

Året som gikk

Hun forteller videre at den viktigste hendelsen for bedriften i året som gikk var at de i høst, sammen med E. Karstensen Fiskeoppdrett, fikk på plass el-kabel til den siste av tre lokaliteter.

Fem kjappe:

  1. Vil det bli eksportert mer laksevolum neste år? Ja
  2. Er PD langt mer kontrollert neste år pga ny vaksine?  Ja
  3. Tror du det vil lyse rødt "trafikklys" ved noen området til neste år? som fører til at de må redusere MTB?  Ja
  4. Er Harald Nesvik fiskeriminister ut neste år?  Ja
  5. Gjennomsnittlig laksepris for 2019 er cirka 59 kr/kg. Hva blir gj.snittsprisen for 2019? 56 kr/kg

- Nå har vi el-og batteridrift på alle tre lokaliteter. Det er et viktig miljømessig tiltak som betyr mye mindre bruk av diesel, mindre bråk for både oss som jobber på anlegget og naboer rundt.

I tillegg har det vært et godt år med lite sykdom.

- Jeg gleder meg også stort over at høst 17 generasjonen vi nå slakter på har vært frisk og gir blant annet en flott røykelaks som vi nå pakker på Svanøy Røykeri, sier hun fornøyd.

Når det gjelder næringen generelt, mener Sveen det var positivt at Havbruksfondet endelig kunne betale ut enorme summer til kommunene langs kysten som har havbruksvirksomhet, og at både grønne, gule og røde områder fikk ta del i «pengedrysset».

- Det var en veldig klok og riktig beslutning da Havbruksfondet ble vedtatt.

Må bli mer synlig

På spørsmål om hva næringen må gjøre for å bedre omdømmet sitt, svarer Sveen at man må bli flinkere til å få frem den enorme verdiskapingen rundt hver og en lokalitet langs kysten.

-  Vi som jobber i næringen må hver og en av oss bli flinkere og fortelle og vise fram hvordan vi produserer fisken vår.

Sveen er en dame som har jobbet lenge i næringen og høster mye skryt blant annet av Glen Bradley i rederiet Rostein i gårsdagens juleintervju, som påpeker at hun er flink til å fortelle om dagligdagse hendelser på merdkanten, og gir bedre omdømme for næringen.

- Det var overveldende og jeg bukker og takker, sier hun med et smil.  

Jul på merdkanten

Sveen forteller avslutningsvis at hun skal tilbringe julen på merdkanten sammen med mannen Trond. De andre ansatte, så langt det lar seg gjøre, får fri. 

- Vi slakter også alltid fisk i uke 52 og uke 1 fordi da er det alltid gode priser. 

Les alle juleintervjuene her.