Kabuso, Øystese

Hardangerfjordseminaret ga rom for sunn debatt

Denne helgen ble Hardangerfjordseminaret igjen avholdt i Øystese, Hardanger. Under seminaret la man opp til å skape en god arena for dialog mellom havbruks- og villaksnæringen.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Øyvind Sjøthun Røen

Fredag åpnet det sjette Hardangerfjordseminaret i Øystese. Det årlige seminaret ble avholdt i regi av Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Norske Lakseelver i kunsthuset Kabuso. Tross elendige værforhold med flere stengte veier hadde så godt som alle deltakerne klart å komme seg helskinnet fram.

Målet med det årlige seminaret var å skape en arena for kunnskapsdeling, dialog og synliggjøring av muligheter. Både sportsfiskere, elveeiere, forskere, fiskeoppdrettere, politikere og byråkrater var samlet i Øystese, og det ble rom for mange interessante debatter utover dagen.

Raoul Bierach. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

- Er vi vitne til villaksens begravelse?

Seminaret ble åpnet av et innlegg fra Direktoratet for naturforvaltnings seksjonssjef, Raoul Bierach. Hans innlegg tok for seg en historisk utvikling av villaksen og oppdrettslaksens påvirkning. Bierach var oppsiktsvekkende negativ til villaksens fremtid dersom dagens utvikling holdt stand.

- Hva skal man si? Vi må være realistiske, uttalte en gravalvorlig Bierach.

Etter nærmere 20 år innenfor næringen hadde han nå sett seg mett på falske spånader og lovnader om bedre tider.

- I alle år har jeg hørt folk si at ting blir bedre neste år, og at resultatene av arbeidet som er gjort kommer. Det vi har sett de senere årene vitner ikke om noen bedring. Spørsmålet er om det bare er villaksens begravelse som gjenstår, uttalte Bierach.

Han håper å kunne se tilbake på karrieren sin med god samvittighet når tiden for å pensjonere seg kommer.

- Når jeg en gang pensjonerer meg vil jeg ikke se tilbake på tiden min og tenke at jeg var vitne til villaksens død, avsluttet Bierach.

Henrik Hareide. Foto: Øyvind Sjøthun Røen

- Andelen rømt oppdrettslaks går ned

Senere fikk man også servert et interessant innlegg fra seksjonssjef for tilsynsseksjonen i kyst- og havbruksnæringen ved Fiskeridirektoratet, Henrik Hareide. Der kom det fort fram at ikke alle var helt enige i synet på oppdrettsanleggene og arbeidet som gjøres der. Han var imidlertid godt fornøyd med rømningstallene fra 2012 og holdt fast at man var på vei i riktig retning.

- Internforeskriftene som kom midt på 2000-tallet har gitt en klar positiv effekt på rømningstallene. Tendensen i tallene er klar. Andelen rømt oppdrettslaks går ned. Dette bekrefter at vi er på rett vei.

Seksjonssjefen slo tilbake mot kritikken som har haglet mot Fiskeridirektoratet de siste årene.

- Vi er ikke enige med at vi snakker om tiltak, men ikke gjennomfører dem. Framover skal vi for eksempel legge fokus på maskevidde-kontroll for å unngå drypp fra oppdrettsanleggene.

Hareide benyttet også anledningen til å advare synserne i villaksnæringen.

- Vi skal være forsiktig med å drive prosentregning på gytefisken dersom fangsten er lav. Disse tallene vil ikke være tilstrekkelige for å si noe om situasjonen, avsluttet Hareide.

Mange aktører

I tillegg til de nevnte presentasjonene, fikk man også servert innlegg fra Vegard Heggem, Hilde Charlotte Solheim, Anders Skonhoft, Amund Måge, Atle Kambestad, Frank Nilsen og Are Nylund.  Til tross for et par uforutsette forsinkelser og manglende tid til spørsmål, var Hardangerfjordseminaret nok en gang var en stor suksess. Over flere interessante innlegg ble det rom for en sunn debatt mellom havbruksnæringen, villaksnæringen og politikere.

Les også: - Stiller meg tvilende til næringens rømningstall