Havlandet Havbruk fikk landbasert matfisktillatelse

Den tidligere torskeoppdretteren har fått tillatelse til å produsere 200 tonn matfisk av laks på land i Sogn og Fjordane. I utgangspunktet ville de produsere 5000 tonn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I utgangspunktet ønsket Havlandet Havbruk å bygge et fullskala landanlegg på basen deres i Florø med kapasitet til 5000 tonn matfisk av laks per år.

Prospektet ble presentert for en rekke store og aktuelle aktører i markedet, men ble møtt med skepsis da man mente det var for stor risiko med for mange tekniske og biologiske utfordringer.

Strategien ble derfor endret og de utviklet et «pilotanlegg» på land. Pilotanlegget skal bygges på RAS-teknologi og har en kapasitet på inntil 200 tonn matfisk per år, i store kar.

Skal gi minst mulig fotavtrykk

Nå er altså alle tillatelser for å starte produksjonen på plass. Det er daglig leder Halvard Hovland glad for.

- Vi er selvsagt er glade for å ha tillatelsene på plass. Dette er en pilot som er ment å skulle dokumentere at vi klarer å produsere matfisk av laks på land, avdekke produksjonskostnader og sørge for et optimalisert design på et fullskala anlegg. Piloten er også ment for å drive kompetanseheving på personell og til å kjøre forsøk i mindre skala enn mulig i et fullskala anlegg, opplyser han til kyst.no

Hovland forteller at prosjektet også skal ha en høy miljømessig nyskapende profil.

- Vi tror at løsninger som gir minst mulig miljømessig fotavtrykk på sikt også vil gi best totaløkonomi. Vi ønsker derfor å teste ut konsept for å omdanne avfall til energi og nye råvarer. INC arbeider også med planer for å bygge en hydrogenfabrikk på Fjord Base. Ca 80-90 % (vektprosent, red anm.) av produksjonen som kommer ut av en hydrogenfabrikk er oksygen. Dette ønsker vi å benytte i landbasert produksjon av fisk.

FoU-basert

Selskapet har tidligere fortalt estimert at produksjonstiden på fisken vil ligge på cirka ett år.

Les også: Vil etablere pilotanlegg for laks på land

- Vi vil sette inn smolt på 300 gram og satser på utslakt på fem kilo etter 12 måneder, sa Hovland.

Pilotproduksjonen vil foregå i to kar på 750 kubikk, og tetthet på stor fisk er også en av de viktige parametrene som skal testes ut.