Havmerd-satsing vil koste over en halv milliard

Konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar, opplyser at de samlede kostnadene på havmerden vil bli over en halv milliard kroner. - Med hensyn til kostnadsramme har vi tidligere meddelt offentlig at den er estimert til flere hundre millioner kroner, men det er nå på det rene at de samlede kostnadene vil bli over en halv milliard kroner, forteller han til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Salmar på Frøya har gjennom utviklingsselskapet Ocean Farming, utviklet en havmerd for oppdrett av laks på værutsatte lokasjoner. Utviklingstillatelsene ble innført av Nærings- og fiskeridepartementet fredag 20. november, noe som gir selskapet muligheten til å drive prosjektet videre frem.

Les også: Fiskeridirektoratet har åpnet for søknader om utviklingstillatelser

- Det er begrenset hva vi på dette tidspunkt kan gi av utdypende informasjon om prosjektet. Vi skal nå i første omgang sende inn søknad om utviklingskonsesjoner til Fiskeridirektoratet. Vi mener at vårt prosjekt fullt ut oppfyller kriteriene for slike konsesjoner, konstaterer Leif Inge Nordhammer til kyst.no.

Konsernsjef Leif Inge Nordhammer mener havmerd-prosjektet fyller alle kriteriene.

Han sier at et endelig investeringsbeslutning vil ikke bli fattet før de ser resultatet av konsesjonsbehandlingen i direktoratet. Dersom det kan skje innen utgangen av 2015, vil etter planen havmerden kunne være operativ for utsett av fisk sommeren 2017.

Bygger delvis i Kina 

- Det er sannsynlig at selve stålkonstruksjon og sammensetning vil skje i Kina, men norsk leverandørindustri peker seg som kompetent og konkurransedyktig når det gjelder de avanserte utstyrsleveransene, opplyser Nordhammer.

Konsernsjefen legger til at det er allerede brukt betydelige ressurser på design, utvikling, testing og kvalitetssikting av prosjektet - med hjelp av norske kompetansemiljøer som Global Maritime, Veritas og Marintek i Trondheim.

- Med hensyn til kostnadsramme har vi tidligere meddelt offentlig at den er estimert til flere hundre millioner kroner, men det er nå på det rene at de samlede kostnadene vil bli over en halv milliard kroner, forklarer han.