Stranda Prolog har satset stort på utvikling av behandlingsplattformen Helixir. Intensjonen deres er å utvikle en klinikk som kan flyttes til anlegg for å stille diagnoser og gi nødvendig behandling. Foto: Stranda Prolog.

– Helixir skal kunne operere med null-utslipp

Inge Fossen, prosjektutvikler i Stranda Prolog, forteller at den innovative lekteren enda ikke er i operativ tjeneste grunnet skipstekniske avklaringer. - Dette har vist seg å ta mye lengre tid enn først antatt, men vi venter at den vil tas i bruk i løpet av den nærmeste måneden, sier Fossen, til kyst.no.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

I september uttalte Klaus Hoseth i Stranda Prolog, at han antok at Helixir, skulle være klar for salg innen en måned. Slik har det altså ikke gått.

- For tiden jobber vi med å få papirene klare. Vi er alle veldig interessert i å få den operativ så snart som mulig. Måsøval Fiskeoppdrett er klare med utprøvingsplaner så snart flåten blir overlevert til selskapet. Vi vil bistå og jobbe sammen med de under utprøving og med optimalisering av produktet, forteller Fossen til kyst.no.

- Så langt ser testresultatene lovende ut og fiskevelferden synes å være godt ivaretatt. Utprøving med avlusingsmidler vil starte opp først når selskapet har overtatt flåten, sier han.

Han opplyser at det er gjennomført en serie justeringer underveis, for å sikre best mulig funksjonalitet på pilot-enheten.

- Når lekteren blir tatt i bruk og mannskapet blir bedre vant til hvordan ting fungerer, vil det nok trolig bli gjort flere småjusteringer for å optimalisere funksjonen. Så langt har vi ikke hatt store utfordringer med tanke på funksjon av lekteren, sier han.

Redusert vann -og kjemikaliebruk

Fokuset i utviklingen av Helixir er bærekraftig badebehandling av laks. Kombinasjonen av kontroll på oppholdstiden, samt konsentrasjon og innblanding av avlusingsmidler, i kombinasjon med styringsmuligheter på vannkvalitet og vanntemperatur i behandlingsbadet, vil kunne gi en høyere grad  sikkerhet rundt medikamentell avlusing sammenlignet med dagens alternativer.

- På grunn av resirkulering av behandlingsvannet vil forbruket av medikamenter reduseres betydelig. Vi har tro på en innsparing helt opp mot 90%. Reduksjonen i vannbehov er tilsvarende, noe som åpner for å kunne redusere utslipp til miljøet til et minimum. Det vil være mulig å operere med null-utslipp, dersom det kobles på renseteknologi på avløpet fra flåten, poengterer han.

Han er også klar på at laksehospitalet gir mange nye muligheter med tanke på badebehandling, samt mindre mulighet for resistens oppbygging hos lusen.

- Den gir muligheter for å kombinere behandlinger, sedering i kombinasjon med eventuell forbehandling, kjøling av fisk, sortering, flytting av fisk inn til for eksempel større ferskvannsbad, utsortering av rensefisk osv. Her er listen veldig lang, sier han.

Når kommer Helixir på markedet?

- Den er for så vidt klar for markedet nå, men vi vil gjerne få den første i drift og på den måten inkorporere eventuell ny kunnskap i den sammenheng, sier han.

Prisen regner han med vil ligge på rundt 36-38 millioner, avhengig av hvordan den settes opp.