Synnøve Edvardsen og Christer Karlsen snitter opp fisken med en skarp kniv for å se hvordan den ser ut inni. Foto: Designia – Lars Antonsen

Her avlives mytene om havbruksnæringa

Elevene fra Saltdal videregående skole er opptatt med å skjære i fisk. Like før har de tatt svømmende laks i øyesyn inne i det 360 graders akvariet inne på visningssenteret på Salmon Center Gildeskål.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Synnøve Edvardsen (16) og Christer Karlsen (17) fra Saltdal videregående skole, samarbeider om å dissekere fisk. Slik får elevene kunnskap om fiskens indre organer og anatomi.

- Dette er veldig lærerikt. Vi får se fisken på nært hold i stedet for plansjer og lærebøker, sier de to elevene fra Saltdal.

Lene Thoresen (21) og Richard Strand (18) går på Meløy videregånde skole, avdeling inndyr. De to ønsker å satse på en framtid i havbruksnæringa.

- Dette senteret er veldig nyttig i læreprosessen. Vi er glade for at det ble realisert, sier de to.

Lisa Mari Fredriksen og Randi Busch Bøkestad tar seg av visningsturene. Her er de ute ved merdene. Foto: Trygve Førde

 Spennende

Visningsanlegget er en del av bygget Domus pisces, som Nordland Fylkeskommune ferdigstilte i 2014. Her er også skolens praksisanlegg for elevene ved den lokale videregående skolen og Newtonrom med fokus på kyst- og havbruk.

Bygget er praktisk, spennende og teknologisk innredet. Målet er å lære realfag og teknologi gjennom spennende og engasjerte aktiviteter, og dermed bli motivert og interessert i å søke mere kunnskap.

Rekruttering

Visningssenteret er populært både for store og små. Visningsansvarlig Randi Busch Bøkestad vet ikke nøyaktig hvor mange besøkende de har hatt siden åpningen i 2014, men det er veldig stor interesse for konseptet.

- Vi er stolte av dette senteret. Mytene om lakseoppdrett er mange. Ved å øke kunnskapen blant befolkningen er vi med på å bygge ned fordommer og avkrefte myter. Vi tror disse visningsanleggene er viktig for omdømmebygging i næringa, sier Bøkestad som sammen med Lisa Mari Fredriksen tar imot de besøkende på Salmon Center Gildeskål.

I tillegg til visningssentret, tilbyr de også de besøkende en forfriskende omvisning på Gildeskål Forskningsstasjon (GIFAS) sine sjøanlegg. De to har lang erfaring fra oppdrettsyrket med bakgrunn fra GIFAS og leies nå ut til dette prosjektet. GIFAS har investert 2,5 millioner kroner i visningssenteret. Daglig leder i GIFAS Roy Eilertsen mener dette er vel anvendte penger.

- Dette er svært viktig for rekrutteringen til yrket, sier han videre.

Randi Bøkestad informerer elevene fra Saltdal VGS. (F.v) Albin Hansen, Patrick Grønli og Martin Tronstad. Foto: Designia – Lars Antonsen.

Forskning

Det nye bygget har også gitt GIFAS nye muligheter for å tilby kundene prosjekter i kar på land. Inne på skolens praksisavdeling kjører GIFAS ulike forsøk på rognkjeks for sine oppdragsgivere.

Visningssenteret på Inndyr ligger 30 minutter fra Bodø dersom man velger tur med hurtiggående RIB. I følge Randi Bøkestad er det mange som kombinerer besøket i Gildeskål med en tur innom Saltstraumen.

- Det fine med et besøk hos oss er at man også får visning ute på sjø blant fisken i merdene. Det gir et helhetlig inntrykk av hva det egentlig er vi driver med. Og mange blir svært positivt overrasket, sier visningslederen.

Domus pisces (Fiskens hus): 

  • Bygget er eid av Nordland Fylkeskommune og kostet 35 millioner kroner da det stod ferdig i 2014
  • GIFAS har gjennom sitt selskap Gildeskål Seafood brukt 2,5 millioner på selve visningsanlegget
  • Gildeskål Seafood har en visningskonsesjon som gir dem tillatelse til å produsere 780 tonn  (MTB)
  • Akvakulturlinja ved Meløy Videregående skole benytter lokalene i undervisningsøyemed
  • Det er gratis å besøke Salmon Center Gildeskål