Flekksteinbit kan bli ny oppdrettart. Foto Svein-Arnt Eriksen

- Her svømmer et nytt oppdrettseventyr

- I karene ved Mørkvedbukta forskningstasjon svømmer stamfisken til det som ser ut som et nytt oppdrettseventyr, nemlig flekksteinbit, sier professor Mette Sørensen ved Nord universitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Mangel på rogn er det største hinderet for at vi skal få et kommersielt oppdrett av flekksteinbit i stor skala, sier professor Mette Sørensen ved Nord Universitet.

I fri tilstand ordner naturen det slik at hannfisk og hunnfisk gyter synkront slik at sperm og egg blandes til riktig tidspunkt, og de nye generasjoner steinbit vokser fram.

- Men i fangenskap er ikke synkronisering av kjønnsmodningen like god, forklarer Sørensen.

Det er derfor satt i gang forskningsprosjekter for å løse befruktningsutfordringer. I ett av prosjektene er det laget en spermbank som er klar til bruk når hunnfisken er klar til å slippe eggene.

Les også: Ny giv for oppdrett av flekksteinbit 

- Fisken strykes for rogn og spermier og befruktningen skjer kunstig, forklarer postdoktor Jose Beirao Dos Santos. Det er Aminor AS som eier stamfisken, og all forskning som foregår på steinbiten foregår i tett samarbeid med selskapet som sikrer rask implementering av ny kunnskap, sier Dos Santos.

Flere vurderer steinbit som oppdrettsart

Aminor på Halsa i Nordland er foreløpig eneste produsent av flekksteinbit i Norge, og bedriften opplever stor interesse fra andre aktører som snuser på steinbit som oppdrettsart, sier professor Mette Sørensen.

Postdoktor Jose Beirao Dos Santos vokter stamfisken i karene på Mørkvedbukta forskningstasjon. Foto: Svein-Arnt Eriksen

- Tidligere ble det drevet produksjon av steinbit på øya Tomma på Helgeland. Aminor har overtatt noe av steinbiten fra Tomma og har i tillegg kjøpt stamfisk av Akvaplan Niva. Stamfisk fra begge populasjonene er nå ved Nord universitet sin forsøksstasjon i Mørkvedbukta, sier Sørensen.

Dos Santos sier det har ikke vært bare enkelt å flytte stamfisk fra andre lokaliteter og få den til å trives i Bodø. I tillegg har det vært en bratt læringskurve å forstå signalene når fisken er klar til å gyte, mener han.

- Hos Aminor er imidlertid de første fiskene slaktemodne til neste år. I første omgang er det for å teste kvaliteten, sier Dos Santos.

Flekksteinbit er godt egnet til oppdrett

Professor Mette Sørensen sier flekksteinbit er en veldig spennende art for oppdrett, fordi den er en mindre krevende art enn andre marine arter som torsk og kveite.

- Flekksteinbiten foretrekker kaldt vann, helst under 11 grader celcius. Den vokser relativt raskt. Fra yngel til slakteklar fisk på fire-fem kilo tar det tre år. Filetutbyttet er stort, hele ca 55 prosent, noe som regnes som høyt på en hvitfisk. En stor fordel er at larven er relativt stor ved klekken og yngelen kan startfôres direkte på et formulert fôr, sier Sørensen.

- Så langt har sykdom vært et lite problem, men det er stort behov for kunnskap både om forebyggende fiskehelse for å unngå sykdommer, reproduksjon, fôr & ernæring og teknologi for hold av steinbit, sier Sørensen.

Internasjonalt nettverk for steinbit

Interessen for steinbit er stor internasjonalt, og nå er det nylig gjennomført en internasjonal workshop ved Nord universitet, opplyser Sørensen. Her deltok forskere fra Nord Universitet, Akvaplan-niva, Universitetet i Gøteborg, Universitetet i Quebec og det marine havforskningsinstituttet på Island. På dagsordenen sto potensialet og utfordringene med oppdrett av flekksteinbit, sier Sørensen.

Under kan du se en video av stryking av hannfisk. Video: Joao Santana. 

https://vimeo.com/196253735