Leppefiskskjul

Her vil leppefisken bo

Marine Harvest i Buksevika i Agder har testet ut mange ulike design gjennom vinteren 2012- 2013, og har fått et entydig resultat: 10 loddrette remser med tareskog montert ved siden av hverandre i en sirkel og knyttet sammen i bunnen har gitt det beste resultatet for bergnebb denne vinteren.

Publisert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Skjulene skal lages enda lengre slik at leppefisken selv kan velge hvor den vil bo. Foto: Kyst.no

Skjulet hadde en lengde på ca 10 m og ble senket så dypt som mulig i de kalde vintermånedene. I mars var temperaturen rundt 3oC på dette dypet, mens overflatevannet hadde minusgrader. På denne tiden kunne dykkere observere mengder med bergnebb som lå i dvale inni skjulet, men dvalen var ikke dypere enn at fisken skvatt unna når den ble forstyrret. Enkeltstående remser med tare var også utplassert i denne merden, men her ble det bare observert få bergnebb.

Håkon Fodnestøl som har hatt ansvar for forsøkene, sier han vil lage skjulene enda lengre nå, helt fra overflaten og ned til dødfiskhåven, så kan leppefisken selv velge hvor den vil ”bo” i løpet av en årstid med skiftende temperaturer. Han er sikker på at den overlevende bergnebben har bidratt til å holde lusenivået nede i vår, og også denne sesongen har anleggene i Agder sluppet unna medikament behandling mot lakselus.

Saken fortsetter under bildet

Her vil leppefisken bo viser forskning fra Marine Harvest. Foto: Norsk Sjømatsenter/Unni Austefjord

En gruppe bestående av 5 oppdrettere fra SalMar, Lerøy Vest, Segment Rauma, Marine Harvest Agder, Marine Harvest Skiftesvik samt fórprodusenten Skretting samarbeider i dette prosjektet. Målsetningen er å forbedre velferden til leppefisken gjennom vinteren og gjøre den til effektive lusespisere påfølgende vårsesong. Prosjektet er støttet av FHF og Norsk Sjømatsenter har prosjektleder rollen. Utveksling av ideer og erfaringer på tvers av selskapene har utløst stor kreativitet og inspirasjon aktørene imellom.

Lerøy Vest var først ute med tanken om å henge tareskogen i en sylinderformet formasjon. Dette designet er ganske praktisk i en oppdrettsmerd. Laksen er observert svømmende rolig igjennom skjulet, trolig en aktiv handling for å la seg avluse. I tillegg har Håkon testet ut vegger med tareskog, enkeltstående loddrette remser, store glober kledd med tare. Observasjoner i kamera, telling gjennomført av dykker og forsøk på gjenfangst viser at tare-sylinderen var helt suveren i forhold til alle andre konstruksjoner.

Se film fra Marine Harvest sin dykker inspeksjon i mars her: https:/vimeo.com/67379652